Sportski ribolov > Bas

Ima li razloga za strah, drage kolege

(1/2) > >>

novii:
Pored onih koji su o duševjleni sa basom kao ulovom, postoje i oni koji su sušta suprotnost. Nihov osnovni i prvi argument je da će bas istrebiti baš sve što se nalazi u vodi, a to je zasnovano na snažnim raubovima koji se primete na površini i moram reći da izgledaju fantastično bar što se mene tiče.

Takođe taj strah podstiče i to što je basov jelovnik izuzetni širok i raznovrsan, a i na veličinu njegovih usta se gleda prilično podozrivo. Ali ako se malo prouči anatomija basa i njegov životni ciklus tada sve stvari tek legnu na svoje mesto.

pikeman:
Ako je istina da jede terpana, a verujem da jeste, neka ga bude u što većem broju. Ali neverujem da mu je bodljikavi terpan slađi zalogaj od crvenperke ili neke druge bele ribe.
Mislim da on ne može ugroziti nijednu vrstu. Još uvek ga nema u tolikom broju, čak mu se populacija prilično smanjila u poslednjih par godina.

BIG S:
Nema razloga za strah !!! :D
Bass se razmnozava onoliko koliko mu dozvoljavaju uslovi na odredjenoj vodi, nasuprot drugom "dosljaku" cverglanu  >:(
Inace tacno je da je i cverglan na njegovom meniju, ali je pogresno shvatanje kod nas, da ce unosenje bassa u neku vodu dovesti do automatskog istrebljivanja cverglana !

Bass, kao uostalom i druge grabljivice, ce radije napasti "manje zasticen" plen u vidu bilo koje bele ribe, pijavice i zabe..............

Ali u nedostatku istih, on ima razvijen i sistem lova cverglana, za razliku od domacih grabljivica...........

pikeman:
Tako je, neće jesti nešto "bodljikavo" ako ne mora.

BIG S:
Dokaz za to je da je naVBK-u kada je bass bio u najvecoj expanziji, negde devedesetih, i populacija cverglana takodje bila na zavidnom nivou................

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju