Autor Tema: Ima li razloga za strah, drage kolege  (Pročitano 13274 puta)

Van mreže novii

• Administrator
  • Master
  • *
    • Poljoprivredni forum
Ima li razloga za strah, drage kolege
« poslato: 11 Oktobar 2006, 15:08:42 »
Pored onih koji su o duševjleni sa basom kao ulovom, postoje i oni koji su sušta suprotnost. Nihov osnovni i prvi argument je da će bas istrebiti baš sve što se nalazi u vodi, a to je zasnovano na snažnim raubovima koji se primete na površini i moram reći da izgledaju fantastično bar što se mene tiče.

Takođe taj strah podstiče i to što je basov jelovnik izuzetni širok i raznovrsan, a i na veličinu njegovih usta se gleda prilično podozrivo. Ali ako se malo prouči anatomija basa i njegov životni ciklus tada sve stvari tek legnu na svoje mesto.
dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

Ima li razloga za strah, drage kolege
« poslato: 11 Oktobar 2006, 15:08:42 »

Van mreže pikeman

• Master
  • *
    • Vukovi sa DUNAVA
Re: Ima li razloga za strah, drage kolege
« Odgovor #1 poslato: 11 Oktobar 2006, 23:23:34 »
Ako je istina da jede terpana, a verujem da jeste, neka ga bude u što većem broju. Ali neverujem da mu je bodljikavi terpan slađi zalogaj od crvenperke ili neke druge bele ribe.
Mislim da on ne može ugroziti nijednu vrstu. Još uvek ga nema u tolikom broju, čak mu se populacija prilično smanjila u poslednjih par godina.

Van mreže BIG S

• Master
  • *
« Odgovor #2 poslato: 27 Novembar 2006, 13:30:49 »
Nema razloga za strah !!! :D
Bass se razmnozava onoliko koliko mu dozvoljavaju uslovi na odredjenoj vodi, nasuprot drugom "dosljaku" cverglanu  >:(
Inace tacno je da je i cverglan na njegovom meniju, ali je pogresno shvatanje kod nas, da ce unosenje bassa u neku vodu dovesti do automatskog istrebljivanja cverglana !

Bass, kao uostalom i druge grabljivice, ce radije napasti "manje zasticen" plen u vidu bilo koje bele ribe, pijavice i zabe..............

Ali u nedostatku istih, on ima razvijen i sistem lova cverglana, za razliku od domacih grabljivica...........

a ako volish shtuju vodim te ja (kad dodjesh)
 na jednu baru do dunava pa da vidish shta je te lepe ribe , trebatje ti VELIKI dzakovi !!!

Van mreže pikeman

• Master
  • *
    • Vukovi sa DUNAVA
« Odgovor #3 poslato: 27 Novembar 2006, 16:07:04 »
Tako je, neće jesti nešto "bodljikavo" ako ne mora.

Van mreže BIG S

• Master
  • *
« Odgovor #4 poslato: 28 Novembar 2006, 08:22:36 »
Dokaz za to je da je naVBK-u kada je bass bio u najvecoj expanziji, negde devedesetih, i populacija cverglana takodje bila na zavidnom nivou................

na jednu baru do dunava pa da vidish shta je te lepe ribe , trebatje ti VELIKI dzakovi !!!

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

« Odgovor #4 poslato: 28 Novembar 2006, 08:22:36 »

Van mreže pikeman

• Master
  • *
    • Vukovi sa DUNAVA
« Odgovor #5 poslato: 28 Novembar 2006, 23:02:48 »
Cverglana je sve više. Ima ga gde ga nikada ranije nije bilo. Bare kraj Dunava su prepune, čudio sam se kakva su to jata malih crnih ribica sa velikom glavom dok nisam skontao da je u pitanju terpan.

Van mreže BIG S

• Master
  • *
« Odgovor #6 poslato: 29 Novembar 2006, 08:47:41 »
Da, da !!!
Evo na Mrtvoj Tisi imaju nekakve kaveze napravljene specijalno za njihov izlov, i mogu da kazem da fino odradjuju posao, svaki dan po stotinak kila cverglana izleti na obalu, jedino sto im je vlasnik voda ogranicio godisnji ulov na mislim 6 tona  :-\

Al opet bolje ista nego nista

Van mreže pikeman

• Master
  • *
    • Vukovi sa DUNAVA
« Odgovor #7 poslato: 29 Novembar 2006, 15:28:48 »
Trebaće nam mnogo kaveza ;).