Lov > Divljač

Lov na divlju svinju

(1/2) > >>

novii:
Divlja svinja je kod nas veoma popularna lovna divljač. Ovde u okolini Apatina se relativno lako može uloviti, jer joj odgovara močvarni teren koji okružuje Apatin, a i Kopački rit sa druge strane, odakle divlje svinje bez većih problema preplivaju kad je visok vodostaj.slinavius:
Došlo je do manjih izmena u odeređivanju vremena lovostaja, tako da sad važe sledeći datumi kad se može loviti divlja svinja.


* Vepar   15.04. - 28.2.
* Krmača 1.7. - 31.12.
* Nazime (do 60 kg) 15.4. - 28.2.Link do kompletnog PDF dokumenta - Pravilnik o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači.

novii:
Divlje svinje prave veliku štetu po njivama, a prilikom pokušaja da se sačuva imovina znaju da se desi nesreća.

Problem jeste velik, i prilično je situacija zapetljanja oko lova divljih svinj koje prave  štetu u kukuruzu i suncokretu. Evo i jedan video prilog koji pokazuje koliki je to problem.

Divlje svinje oštetile njive kukuruza

Nemanja:
Divlje svinje prave ogromne štete koliko sam mogao da primetim što na internetu, tako i u stvarnom životu oko mene. Baš je skoro u novini Novosti izašla vest o tome kako su divlje svinje u okolini Šabca uništili useve. Evo linka od tog članka, ukoliko nekog interesuje opširnije ova tema:

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:393494-Sabac-Divlje-svinje-tamane-useve

Takodje sam na YouTube našao jedan zanimljiv snimak, gde je neko snimao štetu koju su divlje svinje naneli kukuruzu. Link od tog klipa je:

Divlje svinje,šteta u kukuruzima-Štitar

novii:
Međutim najveći problem su lovci koji nesavesno pristupaju lovu divljih svinja, pa se dešavaju stražne nesreće. U novinama objave kad neko smrtno strada, a o ranjavanju tokom čuvanja kukuruza i ne pišu.

Tu štetu u kukuruzištima prave svinje uglavnom u brdovitim krajevima, spuste se u nizine, pa kad se najedu vraćaju se u brda koja su pokrivena uglavnom gustom šumom.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju