Lov > Divljač

Utvrđivanje starosti zečeva pomoću očiju

(1/1)

novii:
Uputstvo lovcima u Čačku: Zečevima vaditi oči i dostavljati Opštini izvor Blic--- Citat ---Upravnik lovišta Bratislav Bojović, međutim, kaže da je to jedini pouzdan način da se utvrdi starost zeca.
 
- Slažem se da to jeste pomalo morbidno. Lovcima koji to ne mogu da urade preporučujem da odseku čitavu glavu, a mi ćemo odraditi preostali deo posla. Prema uputstvima, moramo imati najmanje 30 očiju iz svakog lovišta, koje ćemo poslati u laboratorije kako bi se ispitala starost ovih životinja. Primetno je, naime, da brojnost zečeva u lovištu opada iz godine u godinu, pa na ovaj način pokušavamo da otkrijemo razloge zbog kojih je to tako – navodi Bojović.


--- Kraj citata ---


Ovu vest su prenele novosti.rs i ozonpress.net. Zaista zanimljiva metoda, ali se skreće sa teme a to je brojnost zečeva koja se smanjuje iz godine u godinu. Po meni bi bilo logičnije da lovci prebrojavaju zečeve u lovištima, pa da se na taj način zna kakvo je stanje na terenu. Mere za povećanje zečeva su poznate, ali je neophodno utvrditi uzrok opadadanja broja.
Ovako se pokušava utvrditi stanje na terenu bez prestanka, iako se zna da broj zečeva opada. Sad se postavlja pitanje zašto se ne preduzimaju akcije da se brojnost povećava, ima li uopšte neko ideju da sa istraživanjapređe na akciju.

Nemanja:
Pročitao sam ovo u Blicu, i moram da priznam da u početku nisam mogao da poverujem šta se zapravo traži od lovaca u Čačku. Ako mene pitate ovo je preterano. Sigurno postoji neki drugi način da se proveri situacija među zečevima nego da se kasape na ovakav način!
Da je ovako nešto sprovedeno u mom mestu sigurno bih prestao sa lovom na zečeve.

novii:
Pa sad koliko je ovakav način provere, kasapljenjemoglo bi se malo više pričati o tome. Ako nije problem da se zec ubije i da mu se odere koža potom ne bi trebao ni to biti problem sa očima. Ipak od toga će najviše imati koristi lovci i lovišta u kojima se lovi.
Ali kao što sam rekao u prvom postu u ovoj temi , stano neka istraživanja i provere i nikako da se pređe sa nekih istraživanja i analiza o divljači, na konkretnije akcije.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju