Sportski ribolov > Ekologija

Pomor ribe u Timoku!

(1/2) > >>

pikeman:
Oko 20 tona ribe je stradalo zbog velike koncentracije amonijaka u reci Timok. To je već treći incident u roku od mesec dana, i za sada se zna da je zagađenje stiglo iz gradske kanalizacije Knjaževca. Uzorkovanje vode je utvrdilo 16 puta veću količinu amonijaka od dozvoljene.


Zbog ogromne količine amonijaka riba je ostala bez kiseonika. Predsednik lokalnog ribolovačkog udruženja "Timočka Krajina" Srđan Perić, procenjuje da se posledice neće otkloniti ni za deset godina. Upotreba vode iz reke je zabranjena za navodnjavanje i pojenje stoke.

pikeman:
Privremeno je zabranjen rad preduzećima Džervin Kop Komerc, Džersi, Stokoimpeks i Venus iz Knjaževca.
Od formiranja nadležnog ministarstva ovo je prvi put da je zabranjen rad preduzećima na koja se osnovano sumnja da su zagadila rečni tok. Protiv preduzeća za koje se utvrdi da je izazvalo zagađenje i uginuće ribe biće podneta prijava za privredni prestup, za koji je predviđena kazna u iznosu do tri miliona dinara. Videćemo da li će krivci napokon biti kažnjeni?
U međuvremenu novo zagađenje,i to u dve reke!
Despotovica, gde je došlo do uginuća životinjskog i biljnog sveta, pa postoji opšta opasnost za ljude koji su koristili tu vodu za zalivanje bašta. Zbog velikog prisustva bakterija fekalnog porekla od danas je zabranjeno kupanje u reci Vlasini. U vodi se nalazi enormna količina bakterija, poput ešerihije koli i streptokoka.

novii:
Ovo su zaista strašne vesti sa obzirom da hoćemo da razvijamo seoski turizam, a toliko opasnih bakterija. Neznam tačno kako je to rešeno u razvijenijim zemljama. Ali dok se ne oplete po novčaniku neće biti rezultata, jer to boli više nego da se ide u zatvor.

pikeman:
Rešeno je ogromnim kaznama. Ako nemaju da plate, ode imovina na doboš!
Odgovornog za ovo zagađenje treba kazniti maksimalnom kaznom pa će paziti kako radi, a novac uložiti u sanaciju ribljeg fonda ili preradu otpadnih voda.
Nažalost, mi nismo razvijena zemlja, ni po ekonomskom, ni po pitanju ekološke svesti građana. :-\
Ipak, nadam se da ovaj slučaj neće proći nekažnjeno.

novii:
Vidim da je ministar najavio i da će ministarstvo da plati novo poribljavanje reke. Izgleda da se ministarstvo za zaštitu životne sredine malo popravilo, za sada je to uglavnom na rečima.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju