Sportski ribolov > Ekologija

Šta se sve našlo u našim vodama, a smeta

<< < (2/4) > >>

dado p:
Samo nek oni eksperimentisu sa novim vrstama.Cujem da novi gazda ribnjaka hoce da gaji neku talapija kako li se vec zove.

ribar:
trebali bi spomenuti jednu stranu vrstu ali ne riba već ptica.radi se o već dobro poznatoj vrsti a to je KORMORAN!!!!

jao vodi na koju oni navali jer guta sve redom a šta promaši ili ne može progutati grozno izranjava.
jako je proždrljiv.jednom sam vidio kako guta šarana od skoro pola kile.mislim da je mu je porijeklo azija i kod nas u hr je zaštićen zakonom kao lički medvjed i zato se širi i još povečava brojnost i svoje brojne kolonije.
moje mišljenje je da treba dati lovcima municiju i slobodne ruke i istrebiti ih.ja bi ih dobrovoljno vozio svojim čamcem na takve ekspedsicije.šta vi mislite?

pikeman:
Oni su ranije bili na ivici istrebljenja pa su ih zato i zaštitili.
Od tada im je populacija toliko povećana da su postali štetočine ogromnih razmera. Trebalo bi im količinu smanjiti na razuman nivo, ne znam da li je mera zaštite još uvek na snazi. Donešena je još u doba SFRJ pa ne znam kakvi su sada propisi u novonastalim državama.

ribar:
sadsam se sjetio.ima još jedna štetočina.to je gambuzija(bezribica,mrnja).to je ona mala ribica ne veča od prsta koja obitava većinom u stajaćicama.lići na mikro amura samo je malo šarenija.vrlo je proždrljiva i srećom ima mala usta pa tamani većinom ikru i mlađ drugih riba.
u stanju je na manjim vodama da smanji broj drugih riba pa čak i babuške.meni osobno smeta kad lovim kedere udicom pa nasrće kao cvergl(rogan,patuljan,am. somić) a i takve koristi kao keder

pikeman:
Evo te proždrljivice...


                                                                                                                            (Pseudorasbora parva)

Zovu je još i Amurski Čabačok, tako nekako. Davno sam čitao o njoj u nekom od časopisa.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju