Lov > Lovna kinologija

Kako odabrati kvalitetno štene za lov u leglu

(1/1)

novii:
Izbor rase pasa koja će se koristiti u lovu je stvar iskustva i preporuka koje dobijemo od kolega lovaca. Ali kad je u pitanju odabir jednog šteneta, to je već malo komplikovanije. U pitanju je odabir psa koji će sa nama provesti dobar niz godina, tako da dobrom odlukom možemo biti zadovoljni.

Prilikom odabira šteneta, ne može se mnogo toga videti, ali na neke stvari treba obratiti pažnju. Prvo treba pogledati položaj zuba kod psa, položaj ušiju je takođe bitan, jer ukoliko je mladom psu uvo u ovom periodu podignuto, verovatno će takvo i ostati.

Boja očiju je još bitna, jer se na nju mnogo gleda kod nekih rasa, kao na primer mađarske vižle.

Temperament pasa je takođe bitan i može se u dobroj meri prepoznati.Da bi se pravilno mogao odrediti temperament pasa, potrebno je da se štenad iz legla posmatraju u više navrata. Na taj način se može dobro odrediti i kvalitet njuha kod svakog šteneta.


Nemanja:
Tačno tako. Odabrati kvalitetno štene koje će vam kasnije pomagati u lovu je jako bitno.
Isto tako, jako je bitno da znate kakvo štene zapravo želite. Trebate uzeti u obzir apsolutno sve stavke pre nego što se rešite na ovakav korak, odnosno kupovinu šteneta. Na šta mislim kada kažem sve stavke ? Pa pre svega trebate poznavati teren na kom lovite, potom kakvu vrstu divljači lovite itd. itd. Mali milion sitnica koje su po meni jako bitne kada je ova tematika u pitanju. Nikada nemojte uzimati ovako ozbiljnu temu zdravo za gotovo. Uvek lepo razmislite, jer znate kako stari kažu : "Tri put meri, jedanput seci" . Glavni razlog zašto bi ste ovu temu trebali shvatiti ozbiljno jeste sama činjenica da će taj pas godinama biti uz vas. Isto tako, njegov kvalitet i sposobnosti mogu mnogo uticati na vaš uspeh u lovu.
Nikada nemojte kupovati od neke sumnjive osobe. Sve dobro proverite pre nego što kupite. Vidite da li štene ima neko poreklo koje bi delimično moglo da garantuje njegov kvalitet. Isto tako se postarajte da od prodavca dobijete svu dokumentaciju (karton za vakcinaciju i sve što ide uz to).

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju