Autor Tema: Obuka lovačkih pasa  (Pročitano 5169 puta)

Van mreže novii

  • Administrator
  • Master
  • *
  • Poruke: 747
    • Poljoprivredni forum
Obuka lovačkih pasa
« poslato: 23 Januar 2012, 21:19:20 »
Obuka lovačkih pasa je specifična stvar, pošto je neophodno poboljšati rad urođenih osobina kod psa.

Osnovno za dobru obuku jeste da osoba koja hrana i brine o psu treba da ga i dresira. Obuka psa počinje od jednostavnijih i opštih stvari da bi se vremenom prešlo na komplikovanije. Takođe je bitno i da se sa obukom psa počne dok je pas mlad, jer je tad lakše doći do cilja.

Prilikom vođenja psa na dresuru, treba obratiti pažnju da se pas ne bude umoran i da ne bude sit, jer će se u tom slučaju slabi rezultati postići.

Prva stvar koja na koju se pas uči jete nošenje okovratnika i vođenje psa na povodcu. Iako to deluje sasvim jednostavno, ipak treba obratiti pažnju. Prvo, okovratnik ne treba da bude suviše uzak, ali ne sme ni biti prevelik. Ako okovratnik nije peviše malen ili ako nije pretežak, pas će se brzo prihvatiti.Sa vođenjem na povodcu, će već biti mnogo većeg otpora. Psu prvo stavimo povodac, tako da ga on vuče za sobom po dvorištu, dok smo mi uz njega, povremeno uzmemo povodac i malo idemo uz psa tako da on oseti da je povodac pomalo zategnut. Kada ga prvi put ozbiljno povedemo na povodcu, sasvim je sigurno da će se bacati u stranu i na leđa, valjajući se. Takve šetnje u početku su kratke, ali se one vremenom povećavaju.

Vežbama vođenja na povodcu treba u početku posvetiti mnogo pažnje da se to odradi na pravilan način, jer je to radnja koja će se posle nebrojeno puta ponavljati. Vođenje na povodcu je i osnova koju ćemo kasnije koristiti prilikom nastavka dresure.


dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

Obuka lovačkih pasa
« poslato: 23 Januar 2012, 21:19:20 »