Lov > Oružije i oprema za lov

Dvogled

(1/2) > >>

novii:
Dvogled je veoma popularan kod nas i dobro dođe praktično na terenu. Postoji veliko brooj marki i oznaka. Oznake su standardne kod svih su takve da prvi broj označava uvećanje koje će dvogled obaviti. U praksi se ne isplati koristiti veće od 10x. Druga brojka , 30,40,50 predstavlja prečnik većeg sočiva. Ukoliko je prečnik veći, dvogled će imati veće vidno polje i više svetlosti.

U svetu je popularna sledeća klasifikacija dvogleda  ( binoculars ), prema nameni 
* Astronomy Binoculars
* Bird Watching Binoculars
* General Use Binoculars
* Hunting Binoculars
* Kids Binoculars
* Long Distance Viewing Binoculars
* Marine Binoculars
* Military Binoculars
* Specialty Binoculars
* Spectator Binoculars
* Travel Binoculars         

Od proizvođača, mogu navesti samo par njih Leupold, Barska, Alpe, Nikon, Zhumell, Zeiss, Carson Optical, Redfield. scopes. Tu je takođe i veliki broj ruskih dvogleda starije proizvodnje, ali odličnog kbvaliteta kod naših lovaca.

slinavius:
Lepo je sve to navedeno, ali ja imam neki ruski i sasvim lepo posluži svrsi. Ranijih godina dok sam išao na kampvanje nosio sam ga, sada ga povremeno ponesem u šetnju, kda idem da prošetam ptičara.

Koliko meni treba dovoljno, iako je dvogled ruske proizvodnje veoma sam zadovoljan sa njime.

novii:
Kako  odabrati dvogled izvor Liga za ornitološku akciju Srbije


--- Citat ---Dvogled je najvažniji deo opreme svakog posmatrača, i omogućava da se ptice vide bolje i sa više detalja a da ih  pri tom ne poplašite. Najvažniji kriterijum pri izboru dvogleda je lakoća  upotrebe. Dvogled vam mora dobro ‘ležati’ u rukama, točkić za uoštravanje biti  lak za dosezanje i okretanje, a gledanje kroz njega ne sme da izaziva zamor  očiju.
U mnoštvu modela nije lako  odabrati odgovarajući. Da li su veličina i težina od značaja? Koje  uvećanje želite? Koliko možete da potrošite? Na kraju se izbor obično svodi na odnos cene i kvaliteta.

Uvećanje

 Dvogledi su označeni dvema  ciframa, npr. 8x30, 7x21 ili 8x40, neretko praćenim slovima poput B i GA. Prva  cifra označava uvećanje, dakle 8x čini da posmatrani objekat ...[/t][/t][/t][/c][/t][/t]
--- Kraj citata ---Čitav tekst se nalazi na gore navedenom linku, samo sam citirao manji deo opisa dvogleda.[/td][/tr][/table]

slinavius:

--- Citat: novii  05 Januar 2012, 21:33:32 ---  U svetu je popularna sledeća klasifikacija dvogleda  ( binoculars ), prema nameni 
* Astronomy Binoculars
* Bird Watching Binoculars
* General Use Binoculars
* Hunting Binoculars
* Kids Binoculars
* Long Distance Viewing Binoculars
* Marine Binoculars
* Military Binoculars
* Specialty Binoculars
* Spectator Binoculars
* Travel Binoculars
--- Kraj citata ---

Nisam baš obratio pažnju u startu da postoji ovako opsežna podela. Mada je jasno da to olakšava pregled prilikom kupovine.
Ili u mom slučaju prilikom prelistavanja i razgledanja modela. Ovaj dvogled koji imam kod sebe posluži će još dosta i neću ga menjati.

novii:
Posmatranje ptica je zaista posebna kategorija, u Velikoj Britaniji ima preko tri miliona registrovanih članova u raznim klubovima. Pored posmatranja ptica i nihovog fotografisanja, bitna stavka jeste i snimanje zvukova koje ptie proizvode.

Razlikuje se od ornitologije koja je svakako profesionalnija, a posmatranje ptica više dođe kao hobistika.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju