Lov > Oružije i oprema za lov

Problem sa nauljenom cevi

(1/1)

novii:
Nedavno sam čuo, a i malo sam se raspitao oko toga i moram priznati da me je zainteresovalo. Stvar je o tome da prilikom čišćenja oružija i njegovog odlaganja, cev puške bude namazana uljem radi zaštite.

Prilikom  odlaska u lov, retko se briše cev i tada se dogodi da prvi metak ima odstupanje od zadate mete. A i ostali hici posle toga se prilično raziđu u odnosu na situaciju kad se cev oružija prvo očisti flaneskom krpicom.

Takođe se kod nauljene cevi mogu pojaviti značajnija oštećenja, mada ja u ovu varijantu nikako ne verujem. Razlog za moju nevericu jeste taj što ulje u cevi ostaje namazano u tankom filmu jer se sliva niz zidove cevi oružija dok god može.

konte29:
Dobro je pušku očistiti posle lova a i u periodima ako ne idete u lov dobro bi bilo oružje preći krpicom i uljem. Ne bojte se neće se izlizati od čišćenja samo može da mu bude bolje.

Najbitnije je da oružje mora biti na suvom mjestu. To hoće li na cijevi ostati ulje ili ne mislim da nema nikakvog uticaja na lov.
Početna brzina sačme kod lovačke puške(bez obzira na krupnoću sačme) je 300m/s.
Kod karabina početna brzina metka se kreće od 700-1200 m/s zavisno od gramaže, veličine, i količine punjenja.
Malokabirarka puška 5,56mm početna brzina metka 400m/s

E sad koliko će da utiče malo ulja u olučenoj cijevi na naprimjer na brzinu od 800m/s.

Sto se tiče oštećenja koja se mogu pojaviti na oružju pod uticajem ulja?
Moje gledište je da je bolje oružje očistiti i ostaviti očišćeno pa iako se ne koristi ponovo očistiti nego li ostavljati nauljeno.

A ako želite da 100% zaštitite oružje od vremena tu je tovatna mast, oni koji su išli u vojsku i imali priliku da vide kako izgleda konzervirano oružje znaće o cemu se radi. 

Ja sam završio vojnu skolu ali sam bio malo više nestašan pa sam znao za kaznu da dobijem čišćenje oružja.

Rrimjer: dogovorili ste da idete sa ekipom u lov i ujutro uzimate pušku a ona od ulja. Ja bi u tom trenutku bacio  i pušku i sve.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju