Sportski ribolov > Smuđ

Koja bi bila optimalna veličina varalice

(1/1)

novii:
Veličina varalice za smuđa je opšte poznata stvar, tako se bar govori. Šta ko misli to je već druga stvar. Situacija na terenu je takva da se najviše smuđeva ulovi u ribolovu sa varalicama 7-8cm.
Ovo bi pre svega bila posledica direktno toga što se te veličine varalica najviše koriste, bez obzira da li je u pitanju vobler ili silikonac. Ne spominje se preterano korišćenje nekih velikih varalica kao što je slučaj kada se priča o pecanju štuke.

Nemanja:
Jako je teško upecati smuđa pre svega zato što se povlači u dubinu vode jer ne podnosi svetlost a i zbog samog sisteme ribolova. Moram da priznam da je poprilično komplikovan!
Što se tiče same varalice, smatram da je najbolje koristiti neku žute ili bele boje, ukoliko nemate keder. Jer je keder ubedljivo najbolji mamac.
Za dužinu se u potpunosti slažem sa tobom. Dužina od 7 cm je sasvim dovoljna. I da još ovo da napišem za one koji tek počinju sa ribolovom da je najbolje da se varalicom pređe što veća površina vode. Veće su šanse za ulov.  Za razliku od štuke recimo, gde varalica treba da bude na površini vode, ovde kod smuđa treba da bude pri dnu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju