Sportski ribolov > Bas

Mesta za pecanje

<< < (11/11)

pegula:
bigaš znači tu ti treniraš  :::::"

BOJANK:
Da, da tu se on namara basseva  :::::" :::::"

pegula:
Znači nije ljenčina vole da jede ,nije kao TI  ;w:,6  :::::"

boby:

* Špicevi  kao uzvišenja pod vodom su jedna od boljih mesta za basa. Špicevi od ušća reka ili zaliva zadržavaju basa u prolece pre nego se premeste u plice vode gde se mreste mresta. Posle mresta basovi se vraćaju u dublju vodu i na tom putu se zadržavaju ponovo na špicevima. U letnjim i toplim mesecima, špicevi koji se polako protezu ka dubljoj vodi zadržavaju dosta basova koji tu provode većinu vremena. Basovi se hrane na ravnom, gornjem delu spica, kao i na kraju spica gde pocinje naglo dubina.  Kada se basovi u jesen pomeraju iz dublje vode ka plicoj radi ishrane zbog predstojece zime, spicevi ponovo cine odlicno mesto koje privlaci basa. U globalu gledano spicevi cine najbolja mesta tokom leta i jeseni.
* Kanal u koritu reke je mesto koje basovi cesto posecuju i prate do samog usca reke. Ovo je najbolje mesto u prolece i jesen. ravni deo ivice recnog toka sa panjevima je pravi magnet za basa. Kanal ne treba biti nesto posebno dubok,vec samo malo dublji od okruzujuce vode.
* Trava uvek sadrži veliku populaciju basova. Verovatno da od svih struktura i zaklona najvise vole i traze upravo travu. Trava naravno proizvodi kiseonik i to je jedan od razloga zasto se basovi nalaze u njenoj blizini. Trava mora biti zelena, jer u slucaju kada je braon boje ne proizvodi vise kiseonik i samim tim ne privlaci basove. Travnati teren koji se vidi na povrsini kao lokvanji na primer isto kao i trava koja je potopljena treba biti neravnih ivica. Ako je ivica trave u ravnoj liniji, verovatno nece privlaciti basove u velikom broju. Zato se treba skoncentrisati na travu cija ivica krivuda u nepravilnoj liniji, sto omogucava basu laksu zasedu u lovu. Kada je potopljena trava na dnu u pitanju treba imati na umu da se basovi nalaze na vrhu trave isto kao i na samoj ivici. Ovo je odlicno mesto za probati od proleca do kraja jeseni.
* Dokovi i veštačke strukture bi trebale biti prve na listi na pocetku ribolova, pogotovu u jesen ako je duboka voda u blizini. Trava oko strukture je jos jedan plus koji privlaci basa koji se uvek vracaju nazad do dokova i hladovine koju oni pruzaju. Basovi vole dokove i strukture koje plutaju na povrsini i sto su strukture vece, vise ce biti i basova okolo, koji vole da "lencare" ispod samog doka. Usamljeni i izolovani dokovi vise privlace basa nego dokovi u grupi i na malom prostoru. Ova mesta privlace basove od proleca do kasne jeseni.
 
* Potopljeno drveće jeste odlična kamuflaža basovima bilo da se radi o panjevima, potopljenim stablima, srušenom drvecu sa obale. Većina ovih struktura privlaci manje ribe kojima se basovi hrane, pa su ova mesta dobra iz godine u godinu i treba ih redovno obilaziti, sve dok drvo ne pocne da truli kada se riba povlaci iz njegove okoline i ribolov na basa vise nije produktivan na tom mestu. Veliki broj drveca u vodi koje truli moze imati negativne posledice po basa u manjim jezerima i barama sa obzirom da proces truljenja koristi kiseonik iz vode. Kada se pri dnu nalazi veći broj grana i panjeva, u tom slučaju je bolje se odlučiti za površinske varalice, nego za dubinske ( voblere i džigove )

* Stene i kamenje takođe dobro ali ne u tolikoj meri kao trava. Razlog je sto kamenje ne proizvodi kiseonik niti se basovi mogu sakriti duboko u njima kao sto to mogu u travi. Kamenje je veliki izvor hrane za basa sa obzirom da se izmedju kamenja i u pukotinama nalaze izvori hrane za male ribe i rakove kojima se oni hrane. Manje stene i gomile kamenja su bolje nego velike i kompaktne stene. Sljunak je takodje odlican iz istog razloga kao i manje stene a šljunak takođe privlači i malouste basove koji imaju tendenciju da se tu mreste.

novii:
Zanimljiv spisak sa opisima gde bi mogao da bude bas. Ali treba ipak znati da bas na takvim mestima može biti, a i ne mora.
Za ribolov je svaka od gore navedenih pozicija zanimljiva, a da li će se nešto upecati može se videti tek nakon pecanja. Čak i ako se jednog dana ne upeca riba, već se pri sledećem izlasku može desiti da bude ribe na tom istom mestu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju