Sportski ribolov > Ekologija

Reciklaža

<< < (2/2)

novii:
Švedska ostala bez smeća, uvoze ga zbog reciklaže - izvor Blic


--- Citat ---Ova skandinavska zemlja "uvozi" smeće iz susedne Norveške kako bi nastavila svoj program reciklaže smeća za proizvodnju energije za hiljade domaćinstava u zemlji od oko 9,5 miliona stanovnika.
Efikasan sistem za sortiranje otpada ...
--- Kraj citata ---


Ova vest iz Švetske će verovatno većinu stanovništva kod nas nasmejati, jer mi u Srbiji još nismo u situaciji da uvozimo smeće. Međutim osmeh će spasti sa lica kad se uporedi zarada u Švedskoj i kod nas.
Reciklaža je bitna stavka, jer kao što se može videti, zarada je moguća, a na tan način ćemo sačuvati zemlju i reke čistima. U svakom slučaju zanimljiva vest.

Nemanja:
Da li će ikada neka od Balkanskih zemalja doživeti ovo ?  :)
Iskreno, čisto sumnjam.. Imao sam tu čast da posetim ovu skandinavsku zemlju i svako ko je jednom bio u poseti zna o čemu pričam. Ono što je mene fasciniralo kod njih je to što nigde na ulici ne možete videti policajca ili patrolu kako zaustavlja vozila radi kontrole. Već je sve to povezano kamerama u stanici, i onda kada načinite neki prestup samo vam stigne kazna na kućnoj adresi. Ali su zato kazne drastično veće nego kod nas. Isto tako kažnjivo je baciti žvaku na ulici, pa vi sada uporedite Švedsku sa našim Balkanskim zemljama. Njima je ovo ozbiljan biznis zato što te sekundarne sirovine koriste za proizvodnju energije. Isto tako jedna interesantna informacija vezana za Norvešku. Naime na osnovu nekih istraživanja ekonomista, ukoliko bi Norveška u ovom trenutku prestala sa radom (da ništa u državi ne radi) mogli bi da žive ovim tempom još narednih 2 do 3 godine. Vi sada vidite koliko su oni u stvari ekonomski jaki.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju