Autor Tema: Samogrejna eko-kuća iz Srbije  (Pročitano 5495 puta)

Van mreže novii

  • Administrator
  • Master
  • *
  • Poruke: 747
    • Poljoprivredni forum
Samogrejna eko-kuća iz Srbije
« poslato: 19 Oktobar 2012, 21:38:22 »
Citat
Koncept eko kuće, prema rečima Milikovića, "zasniva se  na upotrebi pasivne solarne arhitekture čime se ostvaruju višestruke  uštede: u grejanju do 85 odsto, u hladjenju 100 odsto, osvetljenju do 30  odsto i gradjevinskom materijalu do 10 odsto".
Samogrejna eko-kuća iz Srbije predstavljena u Ženevi


Veljko Milkovic - Self-Heating Eco-House Concept - Solar Sod House


Za razliku od kuća koje se subvencionišu u Austriji, ova je ukopana u zemlju i otvorena samo sa južne strane. Ipak sa dobrom organizacijom je i to dovoljno. Za ove u Austriji sam gledo neku emisiju i rečeno je da za kuću od 160 kvadratnim metara cena grejanja u toku zime iznosi 20 eura.

Međutim poenta tih kuća u Austriji jeste da dodatni trošak za sređivanje kuće za grejanje - instalacija košta oko 40 000 eura. Veći deo ovog iznosa subvencioniše država, tako da je to podnošljivo, kada se uzme u obzir da je baš velika površina koja se zagreva.

A za kraj posta, evo još jedne slike

dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

Samogrejna eko-kuća iz Srbije
« poslato: 19 Oktobar 2012, 21:38:22 »

Van mreže Nemanja

  • Član
  • *
  • Poruke: 181
Odg: Samogrejna eko-kuća iz Srbije
« Odgovor #1 poslato: 20 Oktobar 2012, 15:09:37 »
Ovo je nešto što bih želeo što češće da viđam u budućnosti. No, kao što je pomenuto u snimku, postoje neki uslovi za izgradnju jedne ovakve kuće. Po meni je glavni problem taj finansijski deo. Sumnjam da većina nas ima dovoljno novca za izgradnju jedne ovakve kuće. Drugi, malo manji problem jeste lokalizacija. Teško je naći plac koji bi u potpunosti odgovarao izgradnji ove eko kuće. U svakom slučaju, mislim da je ovo jedan od boljih izuma u današnje vreme. Jer je čovečanstvo u sve većim problemima kada je reč o energiji.
Evo još jedne slike, da vidite kako kuća izgleda sa zadnje strane: