Informaciona tehnologija > Hardver

UPS - uređaj za beskrajno napajanje (Uninterruptible Power Supply)

(1/2) > >>

novii:
Ovaj deo hardvera je napravljen da bi kompjuter zaštitio u slučaju nekih problema sa električnom mrežom. Problemi mogu biti sledeći:  isključenje,  podnapon,  prenapon, šum i na kraju najgori strujni udar.
Za prosečnog korisnika račnara savim dovoljna je vrsta Stand by koje kada se pojavi problem na mreži za kratko vreme od 2ms do 5ms izvrše uključivanje UPS-a. Vreme koje preostaje posle njegovog paljenja je obično do 5 minuta što je sasvim dovoljno, a sa programom koji se ispručuje uz njega moguće je da se gašenje automatizuje.
Preopručivo je da se uredjaj ne preopterećuje sa perifernim uredjajima kao što su štampač, skener ili zvučnici. Treba znati da baterije u uređaju imaju ogreničeno vreme trajanja od 3 do 5 godina i da ih tada treba zamenuti.

Isplativost uređaja treba gledati kroz to što će njegovo prisustvo otkloniti stalno prisutne probleme ( šum , podnapon) i na taj način produžiti vek trajanja opreme.

pikeman:
UPS je odlična stvar, bez njega ne bih ni palio računar.

Apatin026:
Naravno, mora se i paziti, i koliko će biti kavlitetan UPS ! Obični, jeftiniji neće svaki put da "seckanje" struje ispegla ju pa PC reaguje kao da nema UPSa ! Zbog toga treba uzeti malo skuplji UPS koji je kvalitetniji !

novii:
 VRSTE SMETNJI

Kako bi znali od čega u stvari štite ovakvi uređaji, moramo da razmotrimo kako i zašto se javljaju razne anomalije u snabdevanju uređaja električnom energijom. Grubo rečeno, imamo nekoliko vrsta "uljeza" iz električne mreže:

-Podnapon (Brownout, Sag). Spada u najčešće probleme na električnoj mreži. Za podnapon se uzima bilo koji napon 20% niži od nominalnog (u našem slučaju 220V). Prouzrokuje "zamrzavanje" tastature, čudno "groktanje" diska ili "zaglavljivanje" sistema. Gubitak podataka sa diska je vrlo verovatan, ako se podnapon dogodi u trenutku upisivanja, ali i čitanja. Podnapon umnogome smanjuje radni vek komponenti, a relativno je čest u ruralnim delovima naselja, koja su dosta udaljena od trafo stanice.

-Prenapon (Surge). Obično traje 1/120 sekunde (1,2ms) i prouzrokovan je uključivanjem/isključivanjem velikih potrošača/elektromotora koji rade u okruženju kompjutera (veš mašina, zamrzivač, lift, rashladni uređaji, kompresori...) Za prenapon se smatra napon za oko 10% veći od nominalnog. Prilično loše utiče na SMD elemente. Lošija ATX napajanja mogu da "izvedu" i neočekivano uključenje (isključenog) kompjutera pri prenaponu.

-Udar (Spike). Važi za daleko najopasniji vid problema sa električnom energijom. Prouzrokovan je trenutnim skokom napona i do 100% (pa i više) iznad nominalnog. Javlja se kada grom udari u blizini trafo-stanice, kada se struja uključi (posle restrikcija, nekog kvara itd) ili zbog "radova" na električnoj mreži (popravke, prespajanje itd). Posledice mogu biti različite od slučaja do slučaja - od prostog treptaja monitora, pa do kompletnog "spaljivanja" kompjutera. Zato se ne preporučuje korišćenje osetljive opreme odmah po dolasku struje (ako je bila isključena) ili u toku atmosferskih pražnjenja.

-Šum (Noise/Interference). Nastaje od blagih poremećaja frekvencije. Postoje dve vrste šumova (interferencija): RF (Radio-frekventna) i EM (Elektro-magnetna). Obrazuju ih razne stvari, poput uključenja/isključenja uređaja sa elektromotorom, varničenje na troli (trolejbus/tramvaj), radio prijemnici/predajnici itd. Javlja se iz razloga što instalacije u kući/stanu obrazuju neku vrstu antene, koja "skuplja" sve moguće smetnje. Posledice postoje, ali nisu preterano štetne.

-Isključenje (Blackout). Deluje dosta pogubno po opremu. Prouzrokuju ga kvarovi, preveliki zahtevi za električnom energijom (preopterećenje), prirodne nepogode (udar groma, oluja...). Javlja se kao potpuno (restrikcije, kvarovi) ili trenutno isključenje. Dok je potpuno isključenje u najvećem broju slučajeva bezopasno (osim po vaš rad, ako niste snimili, ili ako je disk u tom trenutku nešto upisivao), trenutno isključenje je znatno opasnije.Posledice mogu izostati (osim resetovanja, koje je gotovo pravilo), ali i biti katastrofalne. Ne treba ni pominjati koliko elektronika "voli" ovakav vatromet. Neki proizvođači za Blackout uzimaju i sve napone ispod 70V, pošto se računa da je to najniži napon pri kojem uređaji uopšte "pristaju" da rade.

Tekst preuzet sa elitesecurity. org
Autor                      StORM48
Adresa                    http://www.elitesecurity.org/t71090-UPS-osnovni-principi-rada-karakteristike-pojmovi

novii:
A koji UPS vi koristite i koliko ste za dovoljni sa njme?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju