Informaciona tehnologija > Hattrick

Izbor Formacije (1a)

(1/1)

Apatin026:
U ovom prvom delu ja ću napisati skraćeno o najčešćim taktikama u Hattrick-u sa njihovim najvažnijim varijantama.

4-4-2, obična formacija:
Opšte: Standardna formacija koju upotrebljava 99% trenera u svojim prvim utakmicama. Taktika ima tu prednost da nijedan igrač ne mora dobiti neku specijalnu instrukciju i zato igrači mogu dati svoj maksimum.
Prednost: Dobra kompletna odbrana, jaki bočni napadači i dobar centar napad.
Slabost: slaba sredina.
Najbolji protivnačin: Tri igrača na sredini i defanzivni bočni igrači odbrane su najbolji protivnačin za tu taktiku, probati napadati na jednom od bočnih igrača.

4-4-2, 3 igrača na sredini:
Opšte: Jedna varianta 4-4-2 gde dve promene daju tri igrača na sredini (jedan bočni igrač ide u napad a jedan napadač prelazi u sredinu). Ova taktika je vrlo dobra defanzivna alternativa za onoga što igra 3-5-2 ili 3-4-3 formacije.
Prednost: kompletna odbrana, dobra sredina, jak bočni napad i dobar srednji napad.
Slabost: Jedno krilo se prebaci u sredinu, sredina nije jaka kao kad igras sa 5 igraca na sredini,
Najbolji protivnačin: Pošto u toj taktici jedan igrač odlazi u napad onda je odbrani teže zaustaviti napadače na ovoj strani. Problem je u tome da ako imaš dobrog protivnika onda je teško znati kojeg igrača da prebacis...

4-3-3 obična formacija:
Opšte: jedan bočni igrač je premešten u napad.
Prednost: dobra kompletna odbrana, jak bočni napad i vrlo dobar srednji napad.
Slabost: jako slaba sredina, jedan bočni igrač sa sredine se prebaci u napad.
Najbolji protivnačin: Protivnik ima jedan vrlo jak srednji napad , tebaš upotrebiti tri igrača na sredini tako da im trebaš uzeti loptu što prije. Ako lopta stigne do napada, to može da bude opasno po gol, ti bi trebao staviti više igrača u sredinu. I odbrana bi trebala otići malo bliže sredini, posebno ako znaš koje će krilo on da prebaci.

4-3-3, 3 igrača na sredini:
Opšte: oba krila su premeštena u napad, jedan napadač je premešten u sredinu (ili neka varianta sa liberom).
Prednost: dobra kompletna odbrana, prilično dobra sredina i vrlo dobar srednji napad.
Slabost: Oba krila odu u napad.
Najbolji Protivnačin: Protivnik ima vrlo dobar srednji napad, ti bi trebao pojačati srednju odbranu. Napadaj po bokovima.

4-5-1 obična formacija:
Opšte: jedan napadač je premešten na sredinu. Ovo je (sa dobrim igračima na sredini) jedan od najboljih odbranbenih taktika. Prvo broj napada je manji za protivnika jer imaš dobru sredinu i ti napadi što budu su obično zaustavljeni od jedne kompaktne i jake odbrane.
Prednost: Dobra odbrana, vrlo dobra sredina.
Slabosti: Slab napad.
Najbolja protivodbrana: Ovde može biti pametno ojačati svoju sredinu sa jednim ofanzivnim liberom ,pošto protivnik ima slab srednji napad. Bitno je nadjačati protivnikovu sredinu i probati napadati sa strana - ali trebaće mnogo pokušaja.

3-5-2, simetrična/kompletna odbrana:
Opšte: Simetrična: jedan libero je premešten na sredinu. Kompletna: jedan bočni odbranbeni igrač je premešten na sredinu. Ovo je HT-ova najpopularnija taktika zbog dosta dobrih karakteristika, dobro balansirani napad/odbrana sa fokusom na sredinu. Ova taktika ima dobre mogućnosti da varira sa svojim napadom i odbranom.
Prednost: Vrlo dobra sredina i dobar napad.
Slabosti: 3 igrača u odbrani ne čine jaku odbranu.
Najbolja protivodbrana: Pokušaj napadati tu gde je protivnik slab, sa simetričnom odbranom je važno napadati po sredini i sa kompletnom odbranom možeš pokušati pogoditi slabe tačke u odbrani i tu napadati. Svoju odbranu treba prilagoditi protivnikovom napadu. Mnogo igrača koji igraju ovu formaciju daju jednom krilu zadatak da ide u sredinu, neki protivnici su predvidljivi tako da uvjek igraju sa istim igracem u sredini ;). Ako uspeš nadjačati sredinu protiv protivnika koji igra ovu formaciju imaš dobre šanse da pobediš...

5-3-2 obična formacija:
Opšte: Jedno krilo premešteno na poziciju libera.
Prednost: Vrlo jaka odbrana, prilično dobar srednji napad.
Slabosti: Vrlo slaba sredina, jedno krilo napusti sredinu.
Najbolja protivodbrana: 4-5 igrača na sredini daje dobar posed lopte, probaj napadati po bokovima, u sredini će biti vrlo teško.

5-3-2 bez krila:
Opšte: Oba krila su premeštena u odbranu, jedan libero je premešten u sredinu.
prednosti: Vrlo jaka odbrana, solidna sredina, prilično dobar srednji napad.
Slabost: Oba krila su premeštena
Najbolja protiv odbrana: Taktika je koncentrisana na sredinu. Odbrana treba da bude na sredini i napad na bokovima.

3-4-3 obična formacija:
Opšte: jedan libero je premešten u napad. Ovo je najjača ofanzivna taktika.
Prednost: vrlo jak napad po svim stranama.
Slabosti: Slaba sredina i odbrana je slaba kao u 3-5-2 formaciji.
Najbolja protivodbrana: Pobjedi sredinu ili izgubi utakmicu. Protivnik ima vrlo jak napad, zato probaj imati veći posed lopte. Kasnije napadaj kao protiv 3-5-2 formacija.

3-4-3 sa jednim krilom:
Opšte: jedan libero je premešten u sredinu, jedno krilo je premešteno u napad. Jedna vrlo jaka ofanzivna taktika. Ako si bolji od svog protivnika na sredini ova taktika karta za pobedu. Ako si nadmoćan može se prednost jos uvećati sa jednim ofanzivnim liberom.
Prednosti: Vrlo jak napad na sredini i na jednom bočnom napadu. Jaka sredina.
Slabosti: Kao kod 3-5-2 formacije, slaba odbrana. Jedno krilo se premesti.
Najbolja protivodbrana: Postavi odbranu po sredini i na protivničkoj najjačoj strani (ako znaš koja je strana u pitanju). Napadaj kao kod 3-5-2 formacije. Ako ne možeš nadjačati sredinu trebao bi imati 4 odbrambena igrača...

5-4-1 obična formacija:
Opšte: Jedan napadač je premešten u odbranu.
Prednost: Vrlo, vrlo jaka odbrana.
Slabosti: Slaba sredina i napad, a posebno u sredini slab napad.
Najbolja protivodbrana: Isto kao sa 4-5-1 bilo bi dobro igrati jednog libera ofanzivnije. Bočna odbrana trebala bi biti jaka ako protivnik ne premesti jedno krilo. Trebaš pokušati pobediti sredinu i kasnije napadati po bokovima.

5-4-1 sa 3 igrača u sredini:
Opšte: Jedan napadač je premešten na sredinu a jedno krilo u odbranu. Jedna od najjačih defanzivnih taktika sto postoiji u HT-u.
Prednosti: Vrlo, vrlo jaka odbrana. Jaka sredina.
Slabosti: Slab napad, posebno u sredini i na toj strani odakle je napadač premešten.
Najbolja protivodbrana: Protivnik je prilično bezopasan, iskoristi ovu priliku da preuzmes sredinu, jedan ofanzivan libero je pogodan. Napadaj po bokovima, napadaj po boku gde nedostaje jedno krilo i budi spreman na 0-0...

 atx:62

novii:
Proučavanje prvog dela je jedan dobar putokaz kako da izabereš odgovarajuću taktiku, ali ima dosta faktora koji utiču na to. Dole navedena lista može biti od pomoći: 

    * Navika je obično taj faktor koji utiče na izbor taktike, to znači da mnogo ljudi igra sa istom taktikom više sezona. Najviše kreativni igrači uvežbavaju dve formacije koje kombinuju sa 4-4-2-formacijom. Navika daje sporost prilikom izbora drugih formacija jer navikneš igrati sa jednom formacijom. Sa jednim iskusnim kapitenom, timu nije problem preći sa jedne na drugu formaciju.
    * Trenerov karakter. Ti možeš postaviti taktiku koja odgovara karakteru tvoga trenera (ofanzivan/defanzivan)- tj. ako je trener ofanzivan ti trebaš igrati defanzivnu taktiku i obrnuto - ili možeš pojačati taktiku - tj. ofanzivna taktika sa ofanzivnim trenerom i obrnuto. Ovo balansiranje može da smanji troškove u timu. Pojačavanje tima po trenerovom karakteru može da smanji troškove.
    * U HT-u možeš da kupiš kojeg god hoćeš igrača ako imaš dovoljno novca. Ja ti preporučujem da izabereš taktiku i kupiš igrače koji odgovaraju toj taktici. Igrati sa igračima koji najbolje odgovaraju tvojoj taktici je najbolji način da se igra i da držiš plate na zadovoljavajućem nivou. Ako igraš sa više taktika i potrebno ti je više od jedanaest igrača koštaće te puno više (ali imaćeš više rezervnih igrača), ali to je mala cena za platiti ako bi imao više igrača koji mogu igrati na više pozicija.
    * Izborna taktika po utakmici. Sa "najvažnijim utakmicoma u sezoni" ti ćeš igrati na protivnikovom delu terena, jadan dobar razlog da igraš ofanzivnu taktiku. Igraj obrnuto nego kad igraš "smireno" (igras defanzivno).
    *  Protivnikova taktika. Pogledaj 1a.
    * Protivnički igrači. Protivnikova taktika nije toliko važna, već ti trebaš pogledati ocene delova tima (napad, odbrana i sredina), da kažemo jednostavnije, tu mozes vidti gde je odbrana slaba i gde je napad jak. Npr: U mojoj zadnjoj utakmici, ja sam igrao protiv tima sa vrlo jakom sredinom ali što uvek igra istu taktiku (ima dosta takvih u nizim grupama). Oni uvijek igraju 3-5-2 sa jednim krilom i napadaju uvijek po istoj strani i uvek imaju rupu na istoj strani odbrane, ove se lako može videti po ocenama delova tima. Dakle; odbrani se gde su najjači i napadaj gde su oni najslabiji. Iako su imali veći posed lopte 57/54% (u gostima) i u ostalom prilično jednaki timovi, pobedili smo sa 2-0. Kod kuće smo pobedili sa 5-0.
    * U zavisnosti od terena gde igraš, zavisi kako ćeš igrati. Na gostujućem terenu trebao bi igrati malo defanzivnije, i obrnuto.
    * Trening je važna stvar za mnoge, jedan veliki razlog je, da je trening odbrane toliko popularan da sa taktikama 5-3-2 i 5-4-1 možeš trenirati 10 igrača efektivno. Ovo je postalo interesantije od kada su plate manje odbrambenim igračima, ali sa više dobrih odbrambenih igrača njima se spušta prodajna cena. Ja ne izabiram svoje taktike po ovim činjenicama, ali mnogo pametniji igrači rade tako.

I zato što je navika tako upravljajuća, onda postane jako teško u kratkom vremenu prelaziti sa jedne na drugu taktiku ali jedna taktika i 4-4-2 je dovoljno da se pobedi približno jednak protivnik.

                                             

culy:
Kompletan gornji text mozete pronaci na stranici:
http://hem.passagen.se/hammervald/abc_of_tactics/abc_of_tactics_kro.htm

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju