Autor Tema: Jazavičar  (Pročitano 6945 puta)

Van mreže novii

  • Administrator
  • Master
  • *
  • Poruke: 747
    • Poljoprivredni forum
Jazavičar
« poslato: 11 Februar 2012, 19:08:34 »
Jazavičar je na našim prostorima priznata rasa za lov. Nebrojeno puta dokazano u praktičnom lovu, bez obzira šta govore zli jezici.

 Jazavičar - iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Citat
- Prepoznatljivi su po izduženom telu. Vrat mu je dugačak i mršav, a glava mu se stanjuje prema nosu koji je suv, crn ili braon, već u skladu sa bojom dlake; njuška mu je dugačka i prava. Oči su ovalne, crvenkastosmeđe ili crnosmeđe boje. Uši su prilično duge, zaobljene na krajevima i pljosnate. Postavljene su visoko unazad i vise uz obraze. Veoma su pokretne.


  - Grudni koš je ovalnog oblika, leđa kratka i kruta, slabine široke, a sapi dugačke i zaobljene. Noge su kratke, mišićave. Prednje noge nisu potpuno paralelne, već su blago okrenute ka spolja. Stražnje noge su paralelne, gledajući od nazad i sa snažnim skočnim zglobom. Plećka i nadlaktica su iste dužine i obrazuju prav ugao. Podlaktica je kratka, lakat je debeo, a podlaktične kosti krupne. Šape su široke i okrugle. Rep je postavljen u produžetku linije leđa.
Psi ovog tipa jako dugo postoje, ali se na rasi počelo ozbiljnije raditi u 19 veku. U početku je formiran kratkodlaki tip jazavičara, a kasnije i oštrodlaki jazavičar i dugodlaki jazavičar. To je odrađeno tako što su kratkodlaki jazavičari uparivani sa španijelima.
dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

Jazavičar
« poslato: 11 Februar 2012, 19:08:34 »

Van mreže Nemanja

  • Član
  • *
  • Poruke: 181
Odg: Jazavičar
« Odgovor #1 poslato: 17 Septembar 2012, 14:31:43 »
E ovakvog psa sam nekada imao. Jako dobar pas za lov. Ja sam tada počinjao sa lovom, tako da mi je ovaj pas baš dobro došao u to vreme. Voleo bih kada bih opet mogao da nabavim ovakvog jednog. Ako neko ima ovu rasu psa nemoj da se prevario i prodao ga kao što sam ja uradio. Verujte mi na reči da je ovo jedan jako dobar pas za lov  ;) Mislim da na kompjuteru još imam neke slike iz lova, tako da ću ih potražiti i okačiti ovde na forumu ako ih budem našao.