Zanimljiv forum - boravak u prirodi

Lov => Lovna kinologija => Temu započeo: boby 24 Januar 2012, 21:09:28

Naslov: Slovački gonič - kopov
Poruka od: boby 24 Januar 2012, 21:09:28
Ova rasa me je oduvek pomalo zanimala, ali nije bila preterano zastupljena kod nas. Znam da se u orginalu zovu SLOVENSKY KOPOV   FCI No. 244.

(http://petland.org.ua/img/articles/830/Slovensky-Kopov_.jpg)

(http://www.slovensky-kopov.sk/data/files/124.jpg)

Postavio sam dve sličice sa neta, tako da možete da vidite malo bolje o čemu se radi ovde. Zanima me ima li kod nas koliko odgajivačnica za slovačeke kopove.

Naslov: Odg: Slovački gonič - kopov
Poruka od: novii 07 Februar 2012, 21:46:02
Što se tiče slovačkih kopova, za njih sam samo čuo, jer ih malo ima, taj segment u našim lovištima je dosta dobro popunio brak jazavičar (http://zanimljiv.org/forum/lovna-kinologija/brak-jazavicar/).  Ovako deluju kao lepi psi i može se na internetu naći dosta tekstova u kojima se hvali rad slovačkih kopova u lovu.
Naslov: Odg: Slovački gonič - kopov
Poruka od: Nemanja 06 Oktobar 2012, 14:12:51
Izuzetno dobra i kvalitetna rasa psa moram reći. Gledao sam neke video snimke kod drugara i baš sam se oduševio. I na samim slikama se može odmah videti da je u pitanju jako lepa rasa psa. Evo recimo na ovoj slici koju sam našao na netu:

(http://www.kuceimace.com/files/rase/slovacki%20gonic3_0.jpg)


Evo i jednom malog snimka kojeg sam našao na Youtube-u. Ovde možete da vidite kako se zapravo pas ponaša u blizini divljači:

slovensky kopov prvy kontakt s diviakom (http://www.youtube.com/watch?v=K_xp5CLJ2CA#)
Naslov: Odg: Slovački gonič - kopov
Poruka od: novii 04 Decembar 2012, 12:33:02
Odličan tekst, koji se pojavio u reviji "Zov" gde je o slovačkim kopovima pričao Dejan Pjevač iz Grocke. Ovde ću preneti samo deo teksta, akoga zainteresuje neka pogleda na linku ispod

Lavlje srce za divlju svinju (http://www.zov.rs/code/navigate.php?Id=199&editionId=38&articleId=215)

Citat
Opišite nam njihov izgled i temperament.
- Uvek čisto crn, sa plamenim oznakama. Lakše građe tela, ali sa čvrstim kostima. Formata izduženog pravougaonika. Živahnog temperamenta. Oštrina i odlična orjentacija su vrline koje u prvom redu krase ovu rasu, koja se smatra dugim i upornim oblajivačem, a ne tako dugim goničem. Osnovni nedostatak rase kod pojedinih jedinki je nedostatak glasa, najčešće prilkom gonjenja, a ponekad i prilikom držanja u mestu. Ti psi moraju biti isključeni iz priploda.
Kopov je pitom pas kada se nalazi kod kuće, staložen je, ne ispoljava znake nervoze, niti agresije. Ulaskom u lovište i susretanjem sa divljači, aktiviraju mu se lovački instinkti.


Ovaj odgalivač slovačkih kopovaje naveo poznatu činjenicu da se kod nas tek odnedavno pojačalo interesovanje za ovu rasu pasa. Kao zanimljiv podatak o slovačim kopovima, se navodi da ih je FCI priznao 1963 godine.