Autor Tema: Jaz ( protfiš ) i sve oko njega  (Pročitano 20338 puta)

Van mreže novii

• Administrator
  • Master
  • *
    • Poljoprivredni forum
Jaz ( protfiš ) i sve oko njega
« poslato: 15 Novembar 2012, 21:15:47 »
Jaz ( protfiš ) je riba koja se povremeno lovi na varalicu. Neznam nikoga ko ide ciljano da ga peca, ali se često dešava da dođu dosta dobri komadi na varalicu prilikom ribolova. Desi se da jaz jaz ( protfiš ) dože i ovima što pecaju šarana na kukuruz, a kod Apatina su ga  pecali u malom limanu kod cevi kad počne prerada graška. Na grašak naravno.

Neko moje iskusto kaže da dolazi na leptire i to manje. I to uglavnom gde voda brzo teče preko kamena, mada se mogu čuti i priče o solidnim ulovima i pri ribolovu na kanalima. Mada situacija je realno takva da ga dosta ljudi meša sa bucovom.
dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

Jaz ( protfiš ) i sve oko njega
« poslato: 15 Novembar 2012, 21:15:47 »

Van mreže Nemanja

• Član
  • *
Odg: Jaz ( protfiš ) i sve oko njega
« Odgovor #1 poslato: 16 Novembar 2012, 21:11:26 »
Da dodam samo da se može pecati i na hleb. Recimo ja sam jednom lično video čoveka koji je upecao ovu ribu na hleb.
Što se tiče izgleda ribe, mislim da je ovo slika protifiša:

Našao sam je na internetu i na tom sajtu su isto bila do neke mere podeljena mišljenja da li se radi o bucovu ili o jazu. Mada je većina njih (uključujući i mene) rekla da je ovo Jaz, nekolicina njih smatra da je u pitanju bucov.
Šta vi mislite ? Meni iskreno liči mnogo više na protifiša..

Van mreže novii

• Administrator
  • Master
  • *
    • Poljoprivredni forum
« Odgovor #2 poslato: 17 Novembar 2012, 17:13:49 »

Ovo je slika sa Wipedije, pa kas se uporedi sa onom iznad, može se reći da ima sličnosti. Još na toj stranici Wikipedije piše da riba jaz živi u jatu u kojem se okupljaju primerci podjednake veličine.

Ne bih se sa ovim mogao složiti, ali opet moja iskustva su samo sa Dunava i to deo obale koji je posut kamenom. To je opet specifičan teren, pa se možda na njemu jazevi malo drugačije ponašaju.

Van mreže Nemanja

• Član
  • *
« Odgovor #3 poslato: 25 Novembar 2012, 15:36:46 »
Da. Baš ima sličnosti.
Pa verovatno je ta riba. Ovo za njihovo jato što si rekao, ne znam koliko je tačno to s obzirom da nemam toliko iskustva sa ovom ribom.
Verovatno si ovaj članak na wikipediji čitao: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Leuciscus_idus     ?
I ovo isto za maksimalnu težinu što piše da je do 4kg ne znam koliko je tačno  :P
Mislim da mogu da se upecaju i teže. Barem sam slušao neke priče o tome da može da se ulovi jaz težak i do 6kg. Verovatno su te priče neistinite, jer je ipak wikipedia pouzdan izvor informacija. Šta vi mislite ? Da li može da se upeca jaz teži od 4 kg ?

Van mreže novii

• Administrator
  • Master
  • *
    • Poljoprivredni forum
« Odgovor #4 poslato: 16 Februar 2013, 21:23:25 »
Kako upecati jaza

Ribolov jaza je kod nas sveden na varijantu kad neko usput ga ulovi. Ima mesta gde se ribolov jaza moguć u pojedinim periodima, a na Internetu sam naišao na jedan video snimak sa savetima koji mogu pomoći na vodi, pri ribolovu.

10 top Fishing TIps for catching Ide and Rudd on river and lake

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

« Odgovor #4 poslato: 16 Februar 2013, 21:23:25 »