Sportski ribolov > Šaran

Šaran na tvistera

(1/2) > >>

novii:
Pre nekoliko godina da je u toku zime se desilo da je nekoliko šarana ulovljeno na tvistera, ali je takođe mi zapala činjenica za oko da su svi uhvaćeni na Dunavu.

pikeman:
To je zimi redovna pojava. Lično sam prisustvovao kada je kolega uhvatio šarana od 11kg na beli tvister za usta!

novii:
Da, ali je to posledica možda neke larve koja živi na rečnom dnu ili je zaista pomislio da je to keder. Interesantno je da je iz cele familije šarana samo bucov prešao u grabljivice.

pikeman:
Da, kod nas je jedini bucov. Postoje još neke vrste koje su grabljivice, mašer na primer, ali on živi u malo toplijim krajevima.

pikeman:
Malo sam čeprkao po starim časopisima i našao tekst o mašeru.
Evo šta je o njemu pisala Riborevija davne 1993.

Posle „rvanja“ sa velikim tunjevima oko Novog Zelanda i tarponima oko Kariba, vrsni engleski ribolovac Džon Vilson je bez dvoumljenja izjavio: „Ništa i zaista NIŠTA se ne može uporediti sa moćnim mašerom“. Jednosatne bitke sa mašerom srednje veličine, uz upotrebu strune koja nosi između 16 i 20 kilograma su sasvim normalne, a da zakačena riba ne pokazuje ni najmanje znake umora.
Mašeri narastu preko 40 kilograma i do 2,7 metara u dužinu, ali njihova nemerljiva sirova snaga i činjenica da žive u najbržim turbulentnim vodama indijskih planinskih reka čija voda teče brzinom oko 20 kilometara na čas, čine ih jednom od najborbenijih riba na svetu. Najrasprostranjeniji su, kako se čini, u reci Kaveri u oblasti Bangalore u južnoj Indiji.
Mašer (Puntius putitoria) je bela riba iz porodice ciprinida. Odlikuju ga ogromna krljušt (veličine dlana kod krupnih primeraka) i velika sjajna usta kojima prosto usisava male ribice, rakove i ostala sitna bića. Najveća bela riba ima u ždrelu velike i izuzetno snažne zube kojima bez pardona lomi oklope kraba, kičme riba...čak i udice veličine 7/0 kad joj nesrećom po ribolovca zapadnu za pomenute (zube).


Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju