Aroma, hmmmmmmmmmmm,daaaaa
Neko tvrdi da su bitne, neko tvrdi da nisu.
Kako čovek da bude pametan.
Moje viđenje je da sa pravilnom upotrebom (doziranjem) u skladu sa godišnjim dobom i temperaturom vode,mogu biti veoma dobri i veoma produktivni atraktori ili aditivi.
S’druge strane, aroma je samo signal ribi i ništa više. Mnogo bitnija stvar je sam mamac odnosno miks, koji će zadržati ribu na mestu hranjenja ili bar naterati istu da ponovo dođe na ručak.
Arome možemo podeliti na prirodne i veštačke, odnosno sintetičke, a to su , a znate i sami, sve one čudne flašice poređane po rafovima prodavnica koje imaju različite baze (alkoholne, glicerinske i propilen glikolne – PG)
Od prirodnih aroma bih izdvoji nekoliko, koje su dale solidne rezultate na divljim vodama
- cvet origana
- ruzmarin
- vanila
- muskatni oraščić
- melasa
- konoplja
S’obzirom da sam pomenuo neke prirodne arome (a ima ih baš dosta) koje su na biljnoj bazi, pomenuo bih i arome, naravno prirodne, koje su na mesnoj bazi
- estrakt džigerice
- GLM ( zelenousta školjka)
- I naravno sva brašna dobijena obradom (sušenjem) namirnica životinjskog porekla (riblje brašno, rečne školjke, usirena krv itd…..)
Samo da napomenem, da neke od ovih nabrojanih aroma, pored toga što imaju aromatično svojstvo, takođe imaju i druga svojstva kojima doprinose da miks bude kvalitetniji ili lovniji.