Autor Tema: Skeniranje portova  (Pročitano 7911 puta)

Van mreže novii

  • Administrator
  • Master
  • *
  • Poruke: 747
    • Poljoprivredni forum
Skeniranje portova
« poslato: 06 Oktobar 2006, 23:49:33 »
Samim povezivanjem na Internet vi ste se uključili u mrežu računara( jako veliku mrežu ), i sa bilo kojim računarom možete uspostaviti konekciju ako sa druge strane postoji dobra volja ili interes. U današnje vreme se podrazumeva da velika većina korisnika Interneta koristi firewall na svom kompu.
Firewall se svodi na to da prati kakve zahteve šaljete i prihvata odaziv na njih. Ukoliko se desi da dođe paketić na vašu adresu, on će to registrovati ali neće dejsvovati, samo će ga zaustaviti. Međutim ako se desi da se u kratkom vremenskom intervalu zaređa nekoliko takvih paketića on će da vas obavesti. Velika je verovatnoća da neko pokušava da pristupi vašoj mašini.
Princip je jednostavan. U posebno za to namenjen softver unese se IP adresa i zada se da se pošalju paketići podataka na određeni opseg portova i naravno pritisne se start. Kao što vidite nije komplikovano za koristiti i to svako može. A dali svako može da se dočepa takog softvera. Odgovor je naravno da može i to jako lako, samo treba da potraži programe za testiranje sigurnosti mreže.
 I azto kada vas firewall upozori da sa neke IP adrese uporno stiže nešto, jednostavno blokirajte kontakt sa tom adresom na bar 10 minuta. To je dovoljno vremena da zlonamernik počne tražiti novu žrtvu.
dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja

Zanimljiv forum - boravak u prirodi

Skeniranje portova
« poslato: 06 Oktobar 2006, 23:49:33 »