Boravak u prirodi > Boravak u prirodi

Jestive pecurke

(1/1)

konte29:
Ovo se 3 najzatupljenije vrste pecurki na našim prostorima. Ima ih preko 200 vrsta i podvrsta. Neke su jestive svježe a neke je potrebno termički obraditi da bi bile jestive. Uglavnom evo karatkih informacija o ove tri vrste a ako vas zanimaju ostale http://www.gljive.com/ je dobro mjesto za informisanje.

VRGANJ
Posle dugih kisa ovo je pečurka koju ćete najprije naci. Prepoznatiljivog je oblika, svijetlo kafene boje sa šeširom blago uvijenik ka unutra. Unutrašnjost šešira je svijetla i nema resice. Meni licno posle smrcka najmilija  pečurka, a posto se smrcak dolazi u proljece a tada nema bas puno vremena za prirodu mozda i najmilija.

SMRČAK


Pravi pokazatelj proljeća je u stvari smrčak.

Uslovno je jestiv jer sadrži termolabilnu kiselinu koja je otrovna.
Nakon termičke obrade je izvrstan. Dovoljno je da ga malo dohvati toplota.
Kako prepoznati smrčka u prirodi? Nalazi se u travi i izgleda kao unutrasnost stomaka, kao morski sunjer... Kada ga jedan put pronadjete sledeci se necete sigurno pitati je li ili nije on.
Veoma je ukusan, malo ga posolite i stavite na plocu ili ringlu par minuta sa obe strane. Vidjecete i sami kad je gotovo. Ako ste pak u prirodi onda iznad zara ne iznad vatre na toploti isto par minuta.
Meni je smrčak ljepsi od mesa ili se bas on potrefi kada sam u šimi a glad pristigne.

[/color]LISIČARKA


Lisičarka je svakako najomiljenija gljiva svih poznavalaca ovog živopisnog carstva. Najpoznatija je prava lisičarka Cantharellus cibarius, žuta kao žumance, oblika zvrka. Njeno plodište nema listiće. Ispresecano je žilicama, koje više podsećaju na nabore kod ostalih vrsta iz ove porodice.

Nemanja:
Hvala na ovako korisnim informacijama konte29.
Inače, imao sam jednom prilike da upoznam čoveka koji sakuplja čuvene tartufe. Nije hteo da mi oda tajnu kako ih nalazi, ali i ne čudi me, jer mu posao jako dobro ide i verovatno nije hteo da ga ugrozi dodatnom konkurencijom. Ja koristim često pečurke u ishrani jer smatram da su dosta zdrave. Ali nikako ne bih savetovao da sami sakupljate pečurke ukoliko niste dovoljno upoznati sa tematikom, jer se jako često javljaju slučajevi trovanja pečurkama. Pozdrav

novii:
Za tartufare i nije neka tajna, imaju udruženje a sajt im je tartufari.rs. Ima dosta ljudi koji nešto pokušavaju sa strane, međutim oni su oglavnom osobenjaci i neće da pokažu šta znaju.

Ovako kad se preko udruženja ostvari neki kontakt, ide sve već lakše, jer je pored tartufa bitno i druženje. 

A što se tiše gljiva u prirodi, to je naše neiskorišćeno bogastvo na ovim prostorima. Kod nas su ovde dosta popularne vrbovače, koje sam par puta ima priliku da probam pohovane i bile su veoma ukusne. A stvar je da ih je brao iskusan sakupljač gljiva i znao je kad je pravo vreme da ih ubere da bi se dobilo maksimalno iz njih.

Nemanja:
Da, baš sam im sada prolistao malo sajt. Izgleda jako interesantno. Možda se i nekad pridružim gospodama koje beru ove pečurke, ko zna  :)
A inače što se samih pečuraka tiče i meni su omiljene pohovane. Za vrbovače nisam siguran da sam probao, ali bih svakako voleo. Ja čak i znam par dobrih priprema čuvenih šampinjona čija je upotreba najveća, tako da eto. Ako nekog interesuje malo kulinarstvo vezano za pečurke nek' se javi  :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju