Ribolov štuke na rekama i jezerima u Srbiji pruža interesantno iskustvo, a bitna stvar za uspeh delom leži u odabiru prave veličine varalica. Ovaj vodič pruži će vam pregled različitih vrsta varalica i neke savete o tome kako pristupiti odabiru veličine, uzimajući u obzir specifičnosti različitih voda.

Stvar je jednostavna, da postoji idealna veličina varalice pravila bi se samo ona. Ovako svaki proizvođač za svaki model nudi nekoliko veličina, tako da je na svakom ribolovcu da odabere ono što misli da je najbolje.

Metalne varalice (kašike, leptiri):

Metalne varalice, poput kašika i leptira, često su one sa odličnim rezultatima pri ribolovu štuke. Veće veličine ne znači da ih neće napasti manje štuke, posebno u prostranim rekama poput Dunava i Save. Preporučuju se srednje do velike kašike, često u rasponu od 15 do 25 grama. 
Za ove reke, odaberite boje koje se ističu u mutnoj vodi kako biste privukli pažnju štuka. Interesantne su i one sa nalepljenim reflektujućim folijama srebrne ili bakarne boje, sa crvenim detaljima.

Kada su u pitanju stajaće vode, bare, jezera , mrtvaje pa i kanali, bilo bi dobro da se odaberu srednje veličine, što se tiče boje to bi trebalo da bude neka srebrna. U takvim vodama ako ima mnogo vodene vegetacije može da se počne sa manjim veličinama, jer su lakše da su vuku bliže površini vode, ali to opet povlači za sobom napade manjih štuka i bandare.

primer tri varalice za pecanje štuke
izvor - zanimljiv.org - nekoliko različitih modela varalica za ribolov

Silikonske varalice (tvistere, šedovi):

Silikonske varalice su izvrsne za štuku i u poslednjih par decenija su se dokazale na našim terenima. Tvisteri i šedovi različitih veličina mogu privući pažnju štuka, ovisno o uslovima. Ima kod nas već i nekih drugih modela najrazličitijih oblika, ali su i oni često prisutni u više različitih veličina (i boja).

Za veće ribe, koristite tvistere od 10 do 16 centimetara (važi i kada su šedovi u pitanju). U stajaćim vodama, manji tvisteri (8-12 cm) mogu biti efikasniji, jer je veličina riba uslovljena sa veličinom vode gde se nalazi. Ovo važi i za štuku.

Voblere (površinski, plitkoroneći, dubokoroneći):

Voblere u ponudi nalazimo u raznim veličinama i dubinama na kojima se kreću dok ih ribolovac povlači kroz vodu. Površinske voblere preporučujemo tokom letnjih dana u plićim dijelovima reka i jezera.

Plitkoroneće voblere koristite u srednjim dubinama, dok dubokoroneće varalice koristite u dubljim dijelovima vodotoka. Velike štuke, poput onih teških 6 kg ili više, često će napasti voblere od 12 cm.

Kod dubokoronaca (dubokoroneći vobleri) je na ovim prostorima uobičajno da se koriste manje dužine, sad bih mogao pretpostaviti da je to rezultat prakse sa vode. Čak i za ribolov štuke će se retko koristiti vobleri duži od 8 cm.

Odabir veličine prema vremenskim uslovima:

U oblačnim uslovima, kada svetlost nije izražena, koristite veće varalice za bolju vidljivost. Sunčani dani često zahtijevaju manje varalice kako bi smanjili rizik od odbijanja štuke, jer nekada ova riba zna biti oprezna do krajnjih granica.

Ovde ću da spomenem i mesečeve mene, koje imaju veliki uticaj na ponašanje svih riba, ali ne mogu da kažem koja bi tu bila preporuka za veličinu varalice. Oko ovoga se ne zna dovoljno i valjalo bi i o tome povesti računa kad se analizira zašto je štuka neki dan dobro radi ili se nije uopšte javljala.

šed i tvister za štuku
izvor - zanimljiv.org - dva različita oblika i različite boje silikonaca

Testiranje različitih veličina varalica:

Važno je eksperimentirati sa različitim veličinama varalica kako biste pronašli onu koja trenutno privlači ribu. Ovo je bitno kod štuke, jer ima trenutaka kad ova riba prosto “ignoriše “varalicu koja se provlači u njenoj blizini.

Prilagodite veličinu prema uvjetima i promenama koje primetite u ponašanju štuke. Znači ne treba pokušavati samo sa promenama tipova varalicai različitim bojama, nego treba pokušati i da se isprobaju različite veličine.

Sad ovo testiranje različitih varalica na vodi oduzima vreme i može biti smarajuće, ali ako se štuka ne javlja na neku varalicu trebalo bi je zameniti.

Uticaj dubine vode:

Tekuće voda često zahtijevaju veće varalice kako bi ih štuka lakše uočila i napala. U stajaćim vodama, gdje je štuka možda opreznija, preporučljivo je koristiti varalice srednje veličine.

Sada kada imate sve ove informacije, možete prilagoditi svoj pristup ribolovu štuke ovisno o uvetima i lokaciji. Važno je uvijek prilagoditi svoj izbor varalica prema promenama u okolini i ponašanju ribe.

Na kraju moram reći da je istina da se samo kroz praksu na nekoj vodi može steći pravo znanje o najboljim veličinama varalica koje bi se mogle koristiti za štuku. Naravno kad se dođe na neku vodu koju ne poznamo treba početi sa srednjim veličinama varalica za ribolov, međutim ako je doda veća i ima dobru dubinu ne treba se ustručavati od korišćenja većih varalica.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi