Samostrel se kao oružje pojavio dosta kasnije od luka, negde u srednjem veku postaje poznatiji. međutim brzo se raširio jer ima dve bitne prednosti: mnogo veća snaga i veća preciznost. Naravno ima i mane kao sto su manja vatrena moć. O istoriji ovog oružja može se mnogo pisati, reći ćemo samo osnovno: izrađivao se od drveta i čelika, pravljen od veličine za ručnu upotrebu do samostrela montiranih na borna kola koji je ispaljivao koplja.

 

izvor - siegetample.blogspot.com

Prodorom novih materijala i tehnologija i oni su mnogo napredovali te se danas po snazi i preciznosti nose sa većinom karabina sve do 300m. pa i više. Snaga im je porasla sve do neverovatnih 250 funti i više pa tako ove aždaje izbacuju strelu tešku 50 i više gr. do 1,5-2.0 km. Dakle neuporedivo više energije od pištolja , revolvera, automatskih pušaka i nekih manjih karabina.

Samostreli

Danas se uglavnom koriste za lov, vojne svrhe , i nešto manje za sport.

Na njih se montiraju i optički nisani. Veoma su precizni , tihi , snažni, jednom recju oružje koje izaziva strahopoštovanje.

samostrel-za lov
izvor - commons.wikimedia.org

Uglavnom su u kompaund verziji i ima ih svih mogućih boja , veličina , oblika , konstrukcija. Za razliku od lukova ima manje firmi koje ih prave zbog tehnoloških razloga, uglavnom su specijalizovane samo za proizvodnju istih.


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi