Raznolikost boja varalica za ribolov štuke često ostavlja ribolovce u dilemi prilikom odabira, šta i kako. U ovom tekstu ću malo istražiti svet boja i dekora varalica kako bi omogućio da se to sagleda iz više uglova.

Kada je u pitanju odabir dekora I boja za ribolovštuke, treba razumeti da nije to samo pitanje estetike, šta je lepše I šta nam se više sviđa. Boje imaju pre svega cilj da štuka uoči varalicu prilikom provlačenja kroz vodu I da je učini dovoljno atraktivnom da usledi napad na nju.

Osnovno i ukratko o bojama varalica za ribolov

Metalne varalice su nezaobilazan deo ribolova štuke, a pravilan izbor boje može biti ključ uspeha. U zavisnosti od tipa varalice, tu je nekoliko mogućosti za različitu obojenost. 

Kod kašika I sličnih varalica za ribolov, obično je sve kompletno obojeno u srebrnu ili bronzanu boju sa tim da ona može biti mat ili sjajna boja. Tu je mogućnost da se na samom telu metalne varalice utisnu šare koje imitiraju krljušt ribe I tako se izazove njeno dodatno presijavanje u vodi Mogu se dodavati I detalji crvene I srbrne boje u vodu tačaka ili tanjih linija, što se dokazalo kao plus pri pecanju štuke.

Varaličari često koriste I leptiraste varalice, od kojih je najčšći klasičan leptir sa tekol I jednim krilcom. Ode isto dominiraju srebrna I bakarna boja, kako za telo, tako I za krilo varalice. Međutim za razliku od kašika, ovde se pojavljuju i kompletno obojene varalice u razne boje, a I kombinacija različite boje tela i različite boje krilca. 

fire figer i red head za štuku varalice
izvor - zanimljiv.org - fire tiger i red head varalice

Silikonske varalice nude (skoro) neograničene mogućnosti boja. Imitacije prirodne hrane, poput živih riba ili crva, mogu biti neodoljive za štuku. Raznolikost boja omogućava prilagođavanje varalica različitim uslovima ribolova.

Međutim kod silikonskih varalica je prisutna (i veoma česta) ponuda boja koje su daleko od onoga što se može sresti u prirodi. Ovo uključuje i čuvene RH - red head, kao i FT - fire tiger dekore za varalice.

Vobleri mogu imati realistične dekore i totalno apstraktne, to bi bila neka podela. Vobleri zahvaljujući svojoj površini i načinu proizvodnje pružaju najviše prostora za bojenje.

Realističlni su poželjni po lepom vremenu u plićim vodama koje su relativno bistre, dok se ostala šarenolikost i neke čudne kombinacije boja koriste u uslovima kad vidljivost u vodi nije najbolje. Tako je kod svih grabljivica, ali je kod pecanja štuke varalicama to posebno izraženo jer ona plen napada iz zaseda ili tako što ga neko vreme prati.

Atraktivnost za Ribolovce: Proizvođači varalica često se takmiče u privlačenju kupaca. Pakovanje, dizajn i boje varalica igraju ključnu ulogu u privlačenju pažnje ribolovaca u prodavnicama. Povremeno neki dekori služe tome da privuku pecaroše da se upecaju i kupe varalicu, pre nego što se razmišljalo koliko je ta boja varalice korisna pri varaličarenju štuke.

Osnovno o ponašanju boja u vodi

Uticanje svetlosti na boje: Štuka vidi boje drugačije u zavisnosti od svetlosnih uslova. Pri sunčanom vremenu, svetlije boje mogu biti efikasnije, dok se u mutnoj vodi preporučuju tamnije boje kako bi varalice bile uočljivije.

Sezonski aspekti: Zima i leto zahtevaju različite boje varalica. U hladnijim mesecima, tamnije boje mogu privući štuku, dok leti svetlije boje mogu biti efikasnije.

varalica kao bandar obojena
izvor - pixabay.com

Štuka i boje: Proučavanje vida štuke u cilju optimalnog izbora boja. Važno je razumeti kako štuka percipira boje u različitim uslovima kako biste poboljšali svoje šanse za uspešan ulov.

Treba imati u vidu položaj očiju kod štuke, one su tako postavljene da dobro vide ispred i iznad same štukine glave. Ona lako uočava siluetu plena, ali je bitno da ako su uslovi vidljivosti bolji boja varalice izgleda približno kao plen. Sad ako su uslovi vidljivosti slabiji, boja varalica bi trebala biti življa i atraktivnija da bi isprovocirala napad.

Varijante varalica: U svakoj kutiji za varalice trebale bi se naći klasične varijante koje su se pokazale kao uspešne. Kombinujte različite boje, treba imati neutralne koje imitiraju prirodu, ali i apstraktne kao što su RH i FT.

Možda to ovoko na prvi pogled deluje kao poziv da se nagomila veliki broj različiti obojenih varalica, ali u praksi ako pogledamo leptire, dovoljno je 5 ili 6 komada  (različitih veličina i boja).

Trendovi u korišćenju boja: Svet varalica je dinamičan, i trendovi se često menjaju. Pratite najnovije inovacije i eksperimentišite sa novim bojama kako biste mogli da poboljšate svoje rezultate u ribolovu.

Boje varalica nisu samo estetski izbor; one igraju ključnu ulogu u privlačenju i uspehu u varaličarenju štuke. Sada za kraj ovog teksta mogu preporučiti, oslobodite maštu, eksperimentišite i uživajte dok ste na vodi na pecanju.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi