Kad je u pitanju ribolov štuke, on se nalazi pri vrhu po svojoj popularnosti. Ali pri tom ribolovu ima jedan trenutak na koji treba obratiti malo više pažnje neko kad se peca druga riba. To je vađenje iz vode i prihvatanje ribe, pre svega zbog velikog broja zuba, ali i mogućnosti da se riba počne uvrtati u tim trenutcima pa se može i udica zabosti u prst.

U ovom tekstu ću nabrojati neke osnovne stvari koje se nekako podrazumevaju, ali nekad se previde. Ako se sve ispoštuje, mogućnost da se neko povredi ili da štuka prilikom vađenja uspe da ponovo uskoči u vodu i oslobodi su minimalne.

Lakše je sa meredovom

Najlakše bi bilo reći da je najbolje koristiti dobar meredov iz privatanje štuke pri izvlačenju iz vode. Dobar meredov bi bio sa dobrim (velikim) prečnikom i sa dubljom mrežom. Drškameredova isto mora biti kvalitetna, sad ako je iz jednog dela ona je kraća da bi se olakšao transport, dok su u novije vreme dostupne i teleskopske drške meredova koje su u isto vreme i čvrste.

izvor - flickr.com štuka u meredovu pri vađenju iz vode

Ovde smo na sajtu već pisali o korišćenju meredova u tekstu - Najbolje je sa meredovom

Merdovi se koriste po pravilu za prihvatanje velikih štuka, a one su pune snage. zato je pri korišćenju meredova potrebno i strpljenja. Čak i ako se čini da je riba izmorena i da se opustila, malo opreza ne može škoditi, jer ne važi štuka za vrhunskog lovca bez razloga. Uvek je prisutna mogućnost da se počne žestoko otimati.

Upotreba meredova je poželjna kada se štuka izvači u čamac, ali i kada se  ribolovac nalazi na obali. U oba slučaja prostor oko nogu mora biti čist, e treba biti razbacanog pribora za ribolov, pa da se mora preskakati preko njega. Ukoliko je ribolovac na obali treba povesti računa da se dobro namesti ukoliko ima mnogo blata na obali, da se ne bi pokliznuo i pao.

Prihvatanje štuke

Ukoliko samo ribu prihvatili sa meredovom i izvadili iz vode, sledeći korak jeste da se zvadi iz meredova. Slično je i ako je vadimo bez meredova, treba ja zamoriti do kraja da se štuka u potpunosti umiri. Nakon toga bi trebalo da se prihvati, da tako kažem, između glave i tela, sa godnje strane  da to bude iznad škrga.

Zvuči jednostavno, ali traži da se štuka postavi u određeni položaj. Kad je riba u meredovu to se može lako odraditi okretanjem meredova i povlačenjem mreže na njemu.

Ukoliko se štuka vadi u čamac bez meredova, njeno nameštanje u položaj za prihvatanje se vrši usmeravanjem vrha štapa. Ovde posebno važi da treba strpljenja, jer ma kako štuka smireno izgledala, ona u svakom trenutku može da krene sa još jednim pokušajem bega.

Ukoliko se riba izvlači na obaluto treba raditi polako, posebno ako ima pojas vodene vegetacije uz obalu. Ukoliko je obala sa blagom kosinom i od zemlje je ili peska, štuka se može pokalo izbući na obalu. Međutim ako je obala posuta krupnim kamenjem ili je iz nekog drugog razloga nepristupačna, štuka se mora polako privući i prihvatiti kao i iz čamca.

Ukoliko se uhvati za taj deo, početak leđe iznad škrga to je dobro jer se ože čvrasto uhvatiti. Takože ako se štuka drži za taj deo tela, namanje se povređuje, što je opet važno ukoliko je planiramo vratiti u vodu.

Takođe je zgodo nakon toga ukoliko je moguće ribu negde položiti, ali idalje pridržavati rukom dok se vadi udica. Obično u tim tenutcima pažnja ribolovcima popusti, jer je riba izvađena iz vode i ne može više da se otkači, a sa štukom se i ne valja baš previše opuštati.

Sad znam da je važenje štuke iz vode samo jedan mali deo ribolova, kao i da su to neke stvari koje svi znaju. Međutim viđao sam ljude koji su padali u čamcu jer su zapeli dok su išli sa meredovom, a viđao sam i ribolovce koje je štuka uhvatila za prste i to baš kad su oni mislili da je sve gotovo. Zato valja obratiti pažnu da sve prođe u redu i da izlazak na vodu i hvatanje krupne štuke ostane u lepom sećanju.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi