Od svih riba u našim vodama, štuka se nekako izdvaja (mada se i som izdvaja na sličan način), kako svojom bojom tela, oblikom tela i borbenošću. Za one koji tek ulaze u svet ribolova, lov na štuku predstavlja uzbudljiv izazov.
 
Pre nego što sami zakoračite u tu avanturu, preporučljivo je pridružiti se iskusnijem ribolovcu kako biste stekli osnovna znanja o tehnikama i taktikama koje će vam pomoći da uspešno pecate štuku. Ova riba napada iz zasede i ribolovci sa iskustvom mogu da vam kažu gde se pod vodom nalaze prepreke, a tu je verovatno i štuka.

Ribolov štuke varalicama

Varaličarenje je jedna od najuzbudljivijih tehnika pecanja štuke. Za početnike, srednje teški štap i mašinica su odličan izbor. Raznovrsni vobleri, silikonci, leptiri i kašike omogućavaju eksperimentisanje sa brzinom povlačenja i dubinom, što će privući pažnju štuka. Postepeno isprobavanje različitih vrsta varalica omogućiće vam da pronađete savršenu kombinaciju koja će izazvati reakciju kod ribe.

Varaličarenje ima dve karakteristike, prva je da se ne nosi mnogo pribora (kao kad se ide u ribolov na dubinu), drugi jeste mobilnost jer se ne ostaje samo na jednom mestu nego se postepeno kreće duž obale. Zahvaljujući tome se može probati na par mesta pretražiti voda.

ribolov štuke silikonskom varalicom
izvor - pixabay.com ribolovac sa varalicom

Lov na žive ribice - prirodna mamac

Za autentično iskustvo, mnogi ribolovci biraju lov na štuku pomoću živih ribica. Korišćenje sistema za dubinski ribolov uz odabir sitnih ribica kao mamaca čini ovu tehniku izuzetno uzbudljivom. Strpljenje je ključno, jer često treba čekati da štuka primeti mamca. Ovaj način pecanja posebno je efikasan na mirnim vodama i dubokim jezerima.

Savet za početnike je da se upoznaju s tehnikama pripreme i postavljanja živih ribica kao mamca. Ovde je stvar da se kederi moraju prvo nabaviti, da li kupiti ili uloviti pre odlaska u ribolov. Naravno, tu je i opcija da probate sitne ribice uhvatiti na licu mesta i da ih odmah zabacite na štuku, međutim kako to ide po Marfijevom zakonu često se dežava da se keder ne može uhvatiti(dok istovremeno štuka okolo naokolo juri kedere).

Dubinka - dubinski ribolov

Pecanje štuke na dubinu pruža mirniji pristup, idealan za ljubitelje dubljih voda. Upotreba teških olova i živih mamaca može biti vrlo efikasna jer se šrupnije štuke nalaze u blizini vodenih prepreka, da li neko potopljeno stablo ili rupa na dnu i tu čekaju u zasedi. Ključno je odabrati pravo mesto i strpljivo čekati štuku da se pojavi, u startu kad keder oseti opasnost on žustro reaguje i treba paziti da se ne da kontra suviše rano. Dubinka je posebno korisna u hladnijim periodima godine kada štuka često boravi u dubljim slojevima vode.

Pravilno postavljanje montaže i prilagođavanje težine olova situaciji na terenu ključno je za uspešan ribolov dubinskom metodom. Početnici bi trebalo da savladaju osnove i usavrše tehniku različitih montaža, jer se na različitim mestima ribolova nalaze različiti uslovi, bez obzira da li je u pitanju ista reka ili jezero.

Pecanje na plovak - balerina za štuku

Pecanje štuke na plovak, poznato kao "balerina", nudi opušteniji pristup. Koristi se plovak i mamac je bliže površini, u osnovi se ovaj metod koristi za pliće vode. Ova tehnika je idealna za ribolovce koji preferiraju mirnije delove reke jezera i bara. Upotreba lakšeg pribora omogućava lako praćenje ponašanja mamca.

Balerina zahteva strpljenje i pažljivo promišljanje o mestu postavljanja mamca. Odabir pravilnog plovka i mamca prema uslovima na vodi omogućava preciznost u radu i povećava šanse za uspešan ulov štuke. Kod ribolova štuke na plovak isto važi pravilo da bi trebalo poslušati savete iskusnijih kolega, jer ima puno varijacija, kakav plovak koristiti, kakvo olovo koja vrsta kedera da se zakači, na kojoj dubini da bude keder, koliko daleko da se zabaci od obale.

U svetu ribolova, lov na štuku pruža nezaboravna iskustva. Početnici bi trebalo da eksperimentišu sa različitim tehnikama, mamcima i mestima kako bi razvili svoj stil. Pridruživanje iskusnijem ribolovcu i razmena iskustava može biti dragocena, olakšavajući brže usvajanje veština potrebnih za uspešan ulov štuke. 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi