Knjiga "Ribolovacki čvorovi" od autora Dragoljuba Radanova je specifično izdanje, jer obrađuje najčešće čvorove koji se koriste prilikom ribolova. Štampana je u 3 000 primeraka 1991 godine, a izdavač je Nolit. Knjiga ima 64 stranice i bogato je ilustrovana jasnim prikazima kako se vezuju pojedini ribolovački čvorovi.

Čvorovi za ribolov

Izdanja koja su se bavila ribolovom pre ove knjige su bila sveobuhvatna, trudila su se da prestave sve bitnije stavke vezane za sportski ribolov pri tome opisujući površno određene segmente.

Nije bilo mnogo knjiga koje bi se posvetile samo jednom segmentu, na način kao što je to obrađeno u ovoj knjizi.

Sada to deluje pomalo arhaično jer je sve to dostupno u video snimcima, ali kada je ova knjiga bila izdata to je bio jedini kvalitetan izvor informacija.

Ribolovački čvorovi knjiga

U knjizi "Ribolovacki čvorovi" su samo površno predstavljene upredene strune, jer u vreme izdavanja knjige su se tek stidljivo pojavljivale na ovim prostorima. Sama knjiga je podeljena u nekoliko celina, pa se tako u prvom delu pod nazivom Osobine monofilnih struna piše o osnovnim karakteristikama.

U nastavku knjige se grupisane vrste čvorova i to :

  • PETLJE
  • ČVOROVI ZA VRTILICE
  • ČVOROVI ZA UDIC
  • ČVOROVI ZA VARALICE I MUŠICE
  • POVEZIVANJE STRUN
  • PREDVEZI

U tim grupama čvorova je prikazano više od 30 različitih načina vezivanja i specifičnosti vezanih za svaki čvor. Kao nazivi čvorova se navode orginalni nazivi, jer kako je autor primetio, prevodi njihovih naziva nebi imali smisla.

ribolovacki cvorovi - Dragoljub Radanov

Pored prikaza načina vezivanja ribolovačkih čvorova, navedena je i nosivost u procentima, jer samim vezivanjem čvora dolazi do opadanja nosivosti u odnosu na vrednost koju je proizvođač naveo. Ribolovački čvorovi su meni veoma zanimljiva knjiga, koju rado povremeno uzmem i prelistam. Tom prilikom uzmem nailon pa i probam uvežbati neke čvorove za ribolov koje inače ne koristim.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi