Kutije za varalice su zbog svoje praktičnosti postale nezaobilazan deo ribolovačkog pribora. Svaki ribolovac ih ima, pa i oni koji jako retko koriste varalice imaju neku kutiju gde drže bar nekoliko komada. Dok kod ribolovaca koji su se posvetili varaličarenju, broj varalica jednostavno diktira da se mora imati nekoliko kutija.

Mada realno se ne koristi toliko varalica za ribolov, ali se jednostavno ne propušta prilika da se kupi nešto što izgleda dobro. Među tim kutijama uglavnom ima jedna gde smeštamo delove varalica koje smo rasturili i jedna u koju smeštamo varalice, koje nam nisu omiljene i za koje mislimo da iz nekog razloga ne rade dobro.

U nekim prethodnim vremenima su se koristile razne kutije, koje su pre toga imale neku drugu namenu, pa bi ih ribolovci prisvojili i u njih smeštali varalice. Uglavnom nisu bile praktične, jer nisu imale pregrada, pa su sve varalice unutra bile izmešane. Ali sad su to već namenski kupljene kutije koje imaju određeni broj pregrada, što omogućava lakši rad sa varalicama prilikom ribolova. Čak se u poslednje vreme nude kutije gde se pregrade mogu premeštati prema potrebi.

Kako odabrati kutije za varalice

Kutija za varalice

Kad biramo kutiju koju ćemo uzeti za pakovanje varalica, bitno je već u prodavnici obratiti pažnju na mehanizam koji osigurava da se kutija ne otvara suviše lako. Ako se kutija otvori prilikom transporta i varalice se prospu po torbi ili džepu, to bi samo iskomplikovala situaciju.

Kada je način razvrstavanja varalica u pitanju najčešće se koristi sistem da se varalice slažu prema vrsti ribe za koju su namenjeni. Na primer u jednu kutiju idu varalice za štuku, a u drugu kutiju varalice koje smo namenuli za ribolov smuđa. Druga varijanta je da se varalice slažu prema vrsti, pa u jednu kutiju idu metalne varalice, a u drugu se stave silikonske.

Pakovanje je ipak kod svakog ribolovca drugačije i vremenom se kroz praksu dođe do najboljeg načina. Međutim i tada se nastavlja sa traženjem novijih ideja, jer prostora za poboljšanje uvek ima.

Još jedna stavka koja zna napraviti problem jeste smeštanje silikonskih varalica u neodgovarajuće kutije. Zna desiti da silikonske varalice usled dodataka koje imaju u sebi, koji omogućavaju lepši rad varalice u vodi, agresivno reaguju u dodiru sa plastikom od koje je kutija napravljena.

Kao rezultat dolazi do oštećenja kutije za varalice koja potom postaje manje otporna na udarce. U osnovi jedna silikonska varalica ne može napraviti veliku štetu, ali kako se one u kutije obično slažu prema boji to dovodi do toga da u istu pregradu bude smešteno desetak silikonaca, pa samim tim i oštećenje bude veće.

Cena kutija za varalice zavisi od njene veličine, ali i od proizvođača. Poznatija imena su uvek malo skuplja. Kako je to deo pribora koji se ne kupuje često, izbor po ribolovačkim prodavnicama je uveg ograničen na nekoliko komada. Međutim zahvaljujući razvoju prodaje pribora za ribolov preko Interneta izbor je značajno širi.

Na internetu je izbor sasvim dovoljan. Posebno jer je sad relativno jednostavno poručiti i platiti robu iz inostranstva.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi