Sportski ribolov je u osnovi veoma relaksirajuća stvar. Ima nekoliko stvari koje mogu da pokvare uživanje u boravku na vodi, a jedna od njih je kad se otkači krupna riba. Stvar je gora ako vidite kolika je pa se onda otkači. Međutim raspoloženje najviše pokvari, kad se riba zamori i prilikom vađenja iz vode se otkači i potom se opet domogne vode. Većini nas ribolovaca je poznat taj osećaj.

Ali da bi se riba brže izvadila iz vode i na taj način smanjila mogućnost da se otkači, poželjno je da ribolovac koristi meredov.

Takođe na taj način je manja verovatnoća da će se riba povrediti prilikom vađenja, pa to olakšava i njeno uspešno vraćanje nazad u vodu. Da bi se to još unapredilo, proizvođači meredova u sadašnje vreme vode računa o tome da koriste konac koji je tako povezan da bi se povređivanje ribe pri vađenju iz vode svelo na minimum.

Takođe se i smanjuje mogućnost da udica povredi sportskog ribolovca pri vađenju ulova. Riba se dosta otima kad se vadi iz vode, ali kad se izvadi sa meredovom može se sačekati par trenutaka, pa kad se riba primiri onda je mirnu uzeti iz meredova i osloboditi udice.

Korišćenje meredova pri ribolovu

Jedna od situacija kod kojih je meredov veoma zgodan je i ona kad riba dobro radi na mestu koje je nepristupačno. Čak i kad su u pitanju prosečni primerci babuške ili deverike, njihovo vađenje,  ukoliko je deo uz obalu obrastao travom će  biti brže uz meredov sa teleskopskom drškom. Na taj način se skraćuje vreme potrebno da se izvadi riba i može se bolje iskoristiti nailazak jata u zoni gde pecamo.

Kako koristiti meredov

Meredov se mora obavezno pokvasiti pre nego se sa njim počne vaditi riba. Kanap koji se koristi za njega je upleten  od tanjih niti, pa se dešava da kad se spusti u vodu da se zadrže mehurići vazduha i na taj način se ne može dobro zahvatiti riba. Ne bi trebalo spuštati meredov u vodui držati ga pre nego što se planira vaditi riba napolje, jer na taj način se samo smeta.

ribolovac sa meredovom
Image by gpointstudio on Freepik

Prilikom ubacivanja ribe u meredov, treba obratiti pažnju na to da se udica ne zakači na mrežu dok riba nije unutra. Ukoliko se to desi i udica se zakači na mrežu, a riba je van meredova postoji mogućnost da se riba otkači prilikom otimanja jer je udica tad već fiksirana zbog kontra kuke pri vrhu.

Bitna stavka kod odabira meredova je da li će se koristi fiksni meredov, teži za transport ili meredov koji se može sklapati, a koji može da zapne za rasklapanje u ključnom trenutku. Ovo je pitanje posebno za svakog ribolovca, pošto mi ne možemo dati neki generalan savet. Bitno je odabrati meredov primerene veličine i oblika, što se toga trenutno tiče izbor u prodavnicama opreme za ribolovce je sasvim zadvoljavajući. Postoje sa okruglim otvorom, trouglastim, četvrtastim ili neke međuvarijante, pa je zgodno pre kupovine se raspitati koja je za šta namenjena.


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi