Iako nije autohtona vrsta ribe, od 2004 na snazi je zabrana lova basa u periodu mresta.

Mnogi ljubitelji lova ove atraktivne grabljivice, koji poštuju propise su uskraćeni zbog nepromišljeno određene zabrane lova i to u trajanju od čak tri meseca ( od 15 marta do 15 juna).

Zašto je baš toliko poseban, zašto zabrana traje toliko dugo, ako znamo da sam čin mresta traje 10 do 20 dana, pri optimalnoj temperaturi vode od 16 C, pitanja su iskusnih ribolovaca koji mnogo bolje poznaju ovu ribu od onih koji zabranjuju njegov lov.

Kada je bas aktivan ?

bas

Najveća aktivnost basa je u avgustu i septembru, od svitanja pa dok sunce ne obasja celu površinu vode, kao i predveče, kada su delovi vodene površine pod senkom, pa sve do mraka. Kada se intenzivno hrani, bas se kreće van zaklona i u površinskim slojevima vode.

Krupniji primerci se drže ivice trave i lokvanja, oko granja i potopljenih stabala u vodi. Tada se ribolov obavlja površinskom metodom, upotrebom plitko ronećih voblera, ili lakih neopterećenih džigova.

Bas najradije napada precizno plasirane voblere u veličini od 5-10cm, ali ne zazire ni od većih, naročito pre izlaska i nakon zalaska sunca. Tada treba koristiti varalice drečavih boja (SFC, FT,...), a u sunčanom delu dana postepeno prelaziti na zagasitije i mat boje, da bi rad sa voblerima bio okončan sa natur nijansama. Pri tome, intenzitet kretanja voblera bi trebao biti u obrnutoj srazmeri sa intenzitetom boje.

Sa povećanjem svetlosti način vođenja voblera treba biti za nijansu brži i živahniji. Varalica se prilikom pecanja plasira izbacivanjem na ivicu trave ili lokvanja i vodi se čistom površinom na kojoj bas u to vreme lovi. Napad basa je brz i silovit i najčešće se dešava nakon pada varalice u vodu.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi