Sledi predstavljanje Rapalinih modela voblera, ovog puta su to Scatter Rap modelu, njegove karakteristike, izgled, način upotrebe. Na samom početku želimo da napomenemo da je kompanija Rapala jedna od dominantnijih kompanija za izradu varalica u današnje vreme. Nesumnjivo je da su varalice, odnosno vobleri ove kompanije jedni od najpopularnijih u današnjem svetu ribolova.

Ima kod nas dosta protivnika korišćenja voblera u ribolovu, koji smatraju da riba kad ide, onda ide na bilo koju varalicu. Međutim situacija je takva da i oni imaju u svojim kutijama po nekoliko različito obojenih šedova ili tvistera, što indirekno pokazuje i da je njima jasno da sve to zavisi od situacije na vodi.

Da bi bili spremni za sve situacije, bitno je da se informišemo o onome što se nudi. A firme nas unazad nekoliko godina zatrpavaju sa novijim i "revolucionarnim" varalicama.

Najpoznatiji modeli

Scatter Rap varalica ima dosta podvrsta, a neki od najpoznatijih su:

  • Scatter Rap Crank Deep
  • Scatter Rap Crank Shallow
  • Scatter Rap Crank
  • Scatter Rap Shad
  • Scatter Rap Minnow
  • Scatter Rap CountDown

Verovatno su mnogi od vas čuli za neke od ovih modela, pa verovatno čak neki od vas imaju neke od ovih modela. Ukoliko niste štedeli novca i vremena kada su se ovi modeli pojavili, onda ste verovatno upoznali sve kvalitete ovih modela voblera za ribolov.

Međutim kad se zna kakva je ovde situacija sa novcem, ipak je verovatnije da se većina koristila tek ponekim od ovde nabrojanih modela.

Prvi na spisku, Scatter Rap Crank Deep je relativno nova varalica. Ova varalica je napravljena tako da brzo potone u vodi.

Pored ove karakteristike, Scatter Rap Crank Deep ima još jednu veoma važnu osobinu, a to je da je napravljen tako da može da ide na dubini od 4 metra bez ikakvih problema, a sam rad joj takav da oponaša uplašenu ribicu koja beži.

 Scatter Rap Crank Deep

Za razliku od ovog modela, Scatter Rap Crank Shallow, radi na znatno manjoj dubini od samo 3 metara. Naravno, sve zavisi na kakvoj vodi planirate ribolov. Ukoliko su u pitanju vode do 4-5 metara, onda sigurno nećete uzeti Scatter Rap Crank Deep, već ovaj drugi model koji se jako dobro pokazao na manjoj dubini.

Scatter Rap Crank Shallow

Sledeca varalica na listi je Scatter Rap Crank. Ne ide duboko kao Scatter Rap Crank Deep, već pokriva površinske slojeve vode. Telo ovog voblera je napravljeno od balze, dok je kljun voblera plastičan. Pri kretanju ima rad kao ranjena ribica, što je atraktivno za predatore.

Scatter Rap Crank

 

Scatter Rap Shad je mamac koji savršeno imitira ribice koja je u paničnom begu. Svi mamci iz grupe Scatter Rap imaju tu istu osobinu plivanja sa akcijom izbegavanja. Ovaj model ima telo od balze, a na sebi ima Premium Black Nickel udice koje proizvodi kompanija VMC. Dubina zaranjanja ovog modela jeste oko 2 metra.

Scatter Rap Shad

 

Peta u grupi je varalica koja nosi naziv Scatter Rap Minnow. Kod ove varalice nailazimo na jedno veliko odstupanje kada je izgled u pitanju. Ova varalica ispoljava mnoga svojstva slična klasičnom mamcu, ali je karakteristično to što ovaj model ima zakrivljena usta (kao što možete videti na slici). Dizajneri kompanije Rapala su ova usta nazvali „Scatter lip“. Ovako postavljena usta na varalici omogućavaju mamcu da se kroz vodu kreće tako da ostale ribe pomisle da je uplašen. Ponaša se kao uplašen mamac, te na taj način postiže jako dobre rezultate. Naravno, dosta veliku ulogu ima i to kojom brzinom ribolovac vuče vobler kroz vodu.

Scatter Rap Minnow će na ovim prostorima privući najviše pažnje kod ribolovaca zahvaljujući klasičnom izgledu tela.

Scatter Rap Minnow

 

I za sam kraj nam je ostao samo još jedan model da opišemo, a to je Scatter Rap CountDown. Ovaj model je napravljen od balse sa paknom od plastike “Scatter lips”. Isto kao I prethodni model, i Scatter Rap CountDown savršeno imitira uplašenu ribicu, te na taj način privlači mnoge ribe.

Scatter Rap CountDown

Za kraj ovog predstavljanja Scatter Rap modela voblera moram na kraju da napomenem da se svaki od njih proizvodi u nekoliko različitih veličina i većem broju različitih boja. Pored klasičnog bojenja, postoje i neke da ih nazovemo umetničke kombinacije boja.

Rapala riba

Vreme će pokazati koliko je koji model uspešan na terenu, jer je to osnovni uslov da bi postali popularni među ribolovcima.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi