Mladica je zasigurno najveći predstavnik salmonoida u Srbiji i može se reći da je jako bitna i značajna riba kako u sportskom ribolovu tako i u samom varaličarenju. Riba mladica naseljava reke dunavskog sliva, a najpoznatije reke u kojima živi ova riba su: Drina, Sana, Lim, Piva, Tara, kao i Uvac, Vapa itd. Takođe se ova riba još može naći i u određenim jezerima, takozvanim, akumulacionim jezerima koja se nalaze duž reke Drine.

Same granice na kojima ova riba živi duž rečnog toka su promenjive i najviše zavise od uslova za opstanak u njoj. Ona zauzima sva mesta koja joj odgovaraju za boravak, na kom boravi, gde se još razmnožava i nalazi optimalne uslove za život.

Karakteristična staništa za mladicu je bistra i hladna voda sa dosta kamenitim, kao i šljunkovitim dnom, često i sa brzacima i dubokim virovima. Što se tiče same temperature vode i koncetracije kiseonika u vodi, možemo sa sigurnošću reći da je to jako bitan faktor koji može da utiče na život ove ribe. Naime od ova dva, gore navedena faktora, dosta zavisi opstanak mladice u vodi u kojoj živi. Duboki virovi ili pak neka dublja mesta sa dosta izraženim reljefima i većim stenama, preprekama u vodi su tipična mesta u koja mladica najčešće boravi i iz kojih najčešće izlazi u lov.

- Što se tiče prisustva mladice, ona može zavisiti od još dosta važnih faktora. Tako recimo, imamo slučaj, da prisustvo mladice na nekom mestu može biti uslovljeno i gustinom naseljenosti drugih riba. Ukoliko u njenoj sredini postoji veća naseljenost ribe skobalj, onda je to dobro za mladicu, jer se može hraniti tom ribom.

Za mladicu je takođe važno napomenuti da je grabljivica, da ima dosta izduženo telo koje ima vretenast oblik, glava joj je duga i spljoštena, dok su usta velika. Ima puno zuba i veoma snažnu vilicu. Repno peraje je veoma snažno i veliko, a ostala peraja su joj solidno razvijena.

Telo mladice je prekriveno tamnim, odnosno crnim pegama, leđa su takođe prekrivena tamnom bojom koja više ide ka tamno smeđoj boji, dok su joj bokovi bakarno smeđi. Mladica je riba koja neretko može da naraste i do 35 kg. Kao i kod ostalih riba Iz familije salmonoida, i mladica ima veoma dobro razvijena čula. Odlično vidi i može da registruje gotovo sve pokrete koje se nalaze u njenom čulnom dometu i veoma brzo reaguje kada oseti da je ugrožena i isto tako kada napada.

- Mladica se mresti se na veoma karakterističnim mestima i krajem svake zime mladica migrira uzvodno u manje pritoke gde traži pogodno mesto za polaganje ikre. To su uglavnom mesta sa manjom dubinom, koja pod konstantnim protokom vode i šljunkovitim dnom dovode do pojave taloženja mulja i koja neće ostati suva pri oscilaciji vode.

Polaganje jaja, odnosno ikre se vrši najčešće u martu i aprilu, a takođe dosta zavisi i od same temperature vode.  Na mestima koje im posebno odgovaraju, parnjaci repom gubicama razgrnu šljunak i naprave takvo udubljenje, da ženka sa lakoćom polaže ikru, koju nakon toga mužjak zasipa mlečcem.

Nakon što položi jaja, ove ribe prekrivaju ikre šljunkom kako bi ih zaštitili od ostalih riba, ali i od rečne struje. Ukoliko ih ne bi prekrili, rečna struja bi mogla i te kako da ih ošteti. Kada polože jaja, i prekriju ih šljunkom, mrest se završava i mužjaci i ženke se udaljavaju sa plodišta i zauzimaju položaje u reci koje im najviše odgovaraju kako za boravak, tako i za ishranu.

Nakon određenog vremena se iz tih jajašca razvija mlađ koji se hrani larvama insekata kao i planktonima. Nakon već godinu dana, ova riba dostiže dužinu od 20 cm i tako počinje da proždire mlađ drugih vrsta riba. Kao predator, mladica ima veoma ubrzan tempo rasta, tako da ova riba već u svojoj četvrtoj godini dostiže dužinu od 70 cm i teži negde blizu 4 kg.

Zato što je veoma krupna i snažna riba, mladica se skoro nikada ne zadržava na mestima gde nema zaklona, kao ni na plićacima. Moglo bi se reći da boravi uglavnom na teško pristupačnim mestima koja su na neki način zaklonjena. Ovakva mesta napušta samo kada izlazi da se hrani. Na samom lovištu se mladica ne zadržava dugo, a ukoliko je voda zamućena onda može doći bliže obali za jatima bele ribe.

U suprotnom veoma retko prilazi obali. Kao što većina vas zna, u proleće je voda dosta zamućena, pa mladica izlazi u brzake i na mestima koja imaju jači protok vode. Kako dolazi leto i voda se zagreva, mladica se seli u dublje bukove oko velikih prepreka. Kada se iseli, onda u lov najčešće izlazi u svitanje i u sumrak. Leti je voda najčešće mala i bistra i najkrupnije mladice su na na veoma nepristupačnim mestima i hrane se samo noću.

- Po zakonu sada je minimalna veličina za ribolov mladice 100cm, a u lovostaju se nalazi  od 1. marta do 31. avgusta. Dnevno je dozvoljeno nositi jedan primerak kući.

- Kako jesen dolazi i temperatura vode opada, mladica se premešta sa letnjih mesta u duboke virove, a u lov odlazi na ona mesta koja imaju sporiji protok vode. Što se tiče temperature, pravilo je sledeće: Što je voda hladnija, mladica sve duže boravi u dubinama. Tako ova riba u lov izlazi pred porast vode na prelaze iz dubine ka plićim mestima gde strpljivo čeka jata skobalja.

Tada lovi u toku dana, najčešće na dnu, a ređe na plićacima. Sada da kažemo par reči o varaličarenju mladice. Naime, mnogi smatraju da je varaličarenje ove ribe jedna od najtežih kada je u pitanju slatkovodni ribolov. S obzirom da smo već rekli da je ova riba veoma snažna, onda ne čudi činjenica da mladica pruža izuzetnu i aktivnu borbu u samom ribolovu.

- Zbog toga, ukoliko planirate da krenete u ribolov na jednu ovakvu ribu, morate imati izuzetno kvalitetan pribor za varaličarenje. Što se tiče metoda varaličarenja, one se mogu podeliti na 3 vrste: laki, srednji i teški način.

- Pod lakim varaličarenjem mladice se podrazumeva ribolov po maloj i bistroj vodi koji se primenjuje leti uglavnom, na manjim površinama, zaranjajućim voblerima na površini I brzacima. Štap nikako ne bi trebao da bude kraći od 3 m, a težina bacanja da bude 40-80 g, i sa akcijom od gornje trećine dužine štapa. Ukoliko budete nabavili jedan ovakav štap, sa ovim karakteristikama koje smo naveli, onda ćete sa lakoćom osvariti kontrolu nad vađenjem voblera u jačoj tekućoj vodi.

- Što se tiče opreme za srednje varaličarenje, ovde se koristi u uslovima kada se očekuje ulov neke krupnije mladice u srednjim i površinskim slojevima, pri nadolazećoj ili zamućenoj vodi. Kod srednjeg varaličarenja poželjno je koristiti štap dužine 3 m, potrebno je takođe da bude nešto snažniji, sa težinom zabacivanja do 150 g, savitljiv u gornjoj trećini dužine. Takođe je jako bitno da struna bude nešto tvrđa nego što je to slučaj kod lakog varaličarenja.

- I konačno, pod teškim varaličarenjem se podrazumeva ribolov mladice u periodu zimskog ribolova i to najčešće pri dnu, sa teškim džigovima i sa čestim kidanjem varalice. Oprema koja se koristi za teško varaličarenje mora biti pažljivo birana. Štap pre svega mora biti dvodelni, dužine negde oko 3 m. Težina bacanja kod ove tehnike varaličarenja mora biti bizu 250 g, visoke klase. Ovakav vid ribolova je idealan za testiranje čekrka. Varalica za lov mladica mora biti opremljena oštrim i jakim udicama, zbog velikih naprezanja.

- Početak sezone ribolova na ovu ribu počinje negde u maju mesecu, nakon što se završi mrest i po završetku lovostaja. Jer lovostaj traje od 1-og februara pa sve do prvog maja. Reke srednjeg i donjeg salmonidnog područja u to vreme mogu biti još uvek hladne, isto tako vrlo često mogu biti visokog vodostaja zbog topljenja snega kao i kiša koje su jako česte u tom periodu. Bez obzira na to, voda je i dalje toplija nego u periodu zime, tako da se mladica normalno hrani u toku dana na prelivima i brzacima. Tako da znate gde je možete naći u tom periodu. 

Vobleri za mladicu

- Vobleri su u prolećnom periodu najbolje varalice za plasiranje i vođenje ali samo na manjim dubinama na kojima se lovi mladica. Ukoliko pecate na nekoj vodi koja je dosta zamućenija od ostalih, onda bi bilo bolje kada biste koristili voblere do 18 cm i to u nekim drečavijim bojama ya pecanje pladice. Sa druge strane možete koristiti i voblere sa tzv. zvečkom. To važi samo za mutnije vode, kod bistrijih voda se koriste vobleri u prirodnim bojama i manje upadljive varalice. Oprema treba da bude što robusnija upravo zbog bolje kontrole prilikom pecanja i vođenja većih voblera.

Veoma je bitno da znate kako da vodite vobler, jer je to od velikog značaja. Ukoliko recimo nizvodno vobler vučete brže od samog toka vode da bi vibrirao, mladici to može biti sumnjivo brzo. Zato je veoma bitno da ovu tehniku što bolje savladate. Kako se leto bliži, to su reke sve bistrije, dok nivo vode opada.

Mladica u to vreme uglavnom boravi na nekim dubokim ili senovitim mestima, dok u lov izlazi isključivo u svitanje i sumrak, na bukove i brzake. U ovom slučaju trebamo koristiti manje, plivajuće voblere kao i opremu za lako varaličarenje mladice koje smo detaljno opisali gore u tekstu.

 Mladica riba

slika preuzeta sa sajta en.wikipedia.org

Iskusniji lovci su nam govorili kako na manjim rečicama koriste Mepps No5 srebrne boje, i moramo reći da su bili apsolutno u pravu. Ali sa druge strane to nije dovoljno, već morate biti i izuzetno pažljivi kada prilazite vodi jer u tom periodu mladica uglavnom lovi uz obalu i oko prepreka u vodi. Ukoliko vam je pristup bučan, možete se slobodno oprostiti od ulova, zato što ova riba ima jako dobra čula i oseti opasnost.

U našim rekama, kao što je Drina postoji jedan mali problem, a to je pojava algi sa početkom leta odnosno kada temperatura vode skoči na viši nivo. To može dodatno otežati ribolov na mladicu. Za sam kraj ćemo postaviti jednu sliku, da vidite (ukoliko niste do sad) kako izgleda ova riba.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi