Sunčani Karas ili Lepomis gibbosus na latinskom ima više lokalnih naziva poput: Sunčanica, Japanski karas, Žutajac, Japek itd. Maksimalna dužina koju ova riba može da dostigne je 15 cm. U suštini je dosta mala riba, u odnosu na one koje se mogu naí u tim istim vodama. Period mresta za Sunčani Karas pada uglavnom krajem proleća i tokom leta.

Sunčani Karas ima svetlozelenkastu boju na leđima prekrivenu plavim prelivima, narandžaste bokove i trbuh koji ima istu boju kao i leđa. Kod ove ribe je karakteristično to što su im delovi leđnog peraja spojeni, ali samo kod nekih vrsta. Postoji Sunčani Karas kod kojeg su ova dva dela odvojena u vidu zareza. Na njihovom telu se još mogu primetiti ružičaste i braon prugice koje se šire po celom telu.

Mužjaci se razlikuju od ženki po tome što na perifernom delu škrga imaju crnu i svetlocrvenu tačkicu, dok ženke sa druge strane imaju istu takvu tačkicu ali narandžaste boje. Ta pegica je naročito izražena za vreme mresta.

Pojedine sunčanice su toliko slične da se jedva razlikuju. Ova riba je poreklom iz Severne Amerike. Zbog svog karakterističnog izgleda je počela naglo da se širi Evropom i to kao akvarijumska riba. Ubrzo nakon toga se ova ribica raširila i po prirodi gde se neverovatno brzo razmnožila, i time je uspela da ugrozi mnoge naše vrste.

Gde boravi sunčica

Od svih voda, Sunčani Karas se najbolje snašao u plitkim vodama koje imaju nešto veću temperaturu od ostalih. Ali uprkos tome, ova riba je uspela da se održi i u hladnim salmonidnim vodama.

Bez obzira na to što je riba jako sitne građe, sunčanica je itekako agresivna i grabljiva riba. Hrani se gotovo svim vodenim, sitnim, životinjama koje može da ulovi (tu spadaju mlađ drugih riba, ikra itd.).

Sunčani Karas se dosta razlikuje od ostalih riba koje žive u ovim našim predelima i to po požrtvovanosti koju pružaju za svoje ikre. Iako je mala riba to je ne sprečava da zaštiti ikre od grabljivica.

Baš se zbog toga ova riba brzo razmnožava, tako da imamo situaciju da je došlo do naglog prirasta ove ribe, dok je smanjen broj ostalih grabljivica poput štuke, soma itd.

Kod nas u Srbiji se ova riba najčešće može naći u Dunavu i njegovim pritokama. Isto tako se može pronaći i u nekim kanalima i jezerima.

Sunčani Karas se još može koristiti i kao mamac. Kada je manja onda joj gotovo nijedna grabljivica ne može odoleti. Većim primercima se mogu koristiti za ribolov soma, štuke, smuđa itd. Nije retkost da se Sunčani Karas vidi i u akvarijumu, jer kao što smo rekli ova riba je prvobitno bila namenjena za akvarijum upravo zbog njene sićušne građe.

sunčica, sunčani karas, japanski karas, žutajac, japek, japić, japanac
Kada je reč o razmnožavanju ove ribe, trebate znati da ženka u proseku položi blizu 50.000 jajašca ikre i tu uglavnom u nekim plićacima blizu obale. Može da dostigne veličinu od 15cm, dok sunčanice koje žive u postojbini mogu da budu još veće. Pribor koji se najčešće koristi za ribolov ove ribe je: lak udičarski pribor, najlon debljine od 0.10 do 0.16 mm i udica koja ne treba da bude manja od 14, a ne veća od 18cm.

Za mamce se najčešće uzimaju sitne gliste, crvi ili pak komadići ribe. Prehranjuje se i zadržava tako što se konstantno baca manja količina crva, a ponekad i neka vrsta hrane (mleveni crvi, kastera i krvi). Lovi se u blizini obale. Već smo rekli da ova je vrsta riba jako proždrljiva i pohlepna, ali uprkos tome, ova riba ume da bude jako plašljiva te stoga trebate biti maksimalno oprezni da je nekako ne uznemirite.

Sunčica - sunčani karas

Ribolovci kažu da se najbolje lovi na početku ribolova. Ukoliko želite da pecate neku drugu ribu, naš vam je savet da najpre proverite plićak, jer se tu mogu naći sunčanice. Onda prvo njih upecate, pa onda krenete na ribolov druge ribe. Jer ako to ne učinite, uplašićete ih i nakon toga se brzo povuku u dubine ili zaklone iz koje ih je jako teško namamiti. Za sam kraj ćemo postaviti jednu sliku kako bi, svi oni koji ne znaju kako izgleda ova riba, mogli da vide.

Ukoliko ste ribolovac iz Srbije, sasvim je verovatno da ste imali priliku da se sretnete sa sunčanim karasom, a mi smo vam evo sada preneli neke dodatne stvari vezane za ovu šarenu ribu.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi