Većina ribolovaca koja je tek počela sa ribolovom ima problem oko odabira odgovarajuće mašinice za varaličarski štap. Veoma je bitno da se prilikom kupovine mašinice za ribolov soma moraju uzeti više faktora u obzir. Nikako se ne sme zanemariti jedna bitna činjenica, a to je da su same mašinice konstruisane pre svega za konkretno korišćenje.

Na taj način su pokretni delovi jednog ovakvog pokretnog mehanizma izloženi mnogo većem oštećenju i trošenju materijala. Svi već znamo da se kod ribolova varaličarenjem stalno zabacuje i izvlači varalica, te na taj način treba nabaviti neka mašinica koja će nam najbolje odgovarati za jednu ovakvu vrstu ribolova.

Mašinica za varaličarenje soma

Kada je reč o varaličarskim mašinicama, slobodno možemo reći da se u gotovo svim slučajevima izrađuju sa prednjom kočnicom. Ovakva izrada mašinice je primenljiva iz dva razloga. Prvi je taj što mašinicu čini jačom, a drugi je taj što mašinicu čini mnogo pouzdanijom u ribolovu. Što se kućišta tiče, ono može biti kompozitno.

U kompozitno kućište spada popularni grafit za koga ste verovatno i čuli, I ostala (da kažemo, manje poznata): aluminijumska, karbonska, titanijumska kućišta itd. U daljem delu teksta možete videti par slika kako sve mogu da izgledaju mašinice za ribolov.

Mašinica za ribolov soma

Još jedna jako bitna stvar koju bi trebali da znate kao ribolovac je ta da mašinice razlikujemo po tome da li su namenjene slatkovodnom ribolovu ili pak morskom ribolovu (naravno, mi ćemo se mnogo više bazirati na mašinicama koje se koriste za slatkovodni ribolov). Zašto je bitna ova podela?

Iz jednog veoma prostog razloga, to je da morske mašinice imaju jednu vrlinu, a to je da su izrađene od posebnih elemenata koji su otporni na koroziju (morska so izaziva koroziju gvožđa), tako da je to jedan dosta bitan faktor koji može da utiče pri odabiru mašinice za ribolov soma.

Takođe, imamo mašinice koje su skoro hermetički zatvorene, te je na taj način ulazak vode i prašine u mašinicu gotovo nemoguć. Pri kupovini mašinice se definitivno treba obratiti pažnja na ovakve stvari, jer će takve sitnice odlučiti koliko ćete dugo koristiti kupljenu mašinicu.

Za varaličarenje u našem slučaju, tj. kod ribolova soma, najbolje je koristiti mašinice sa aluminijumskim ili mašinice koje imaju ojačano grafitno kućište. Za izradu rotora mašinice se veoma često koriste gotovo isti materijali kao što se koriste kod kućišta, ali to ne isključuje opciju da pojedini proizvođači koriste različite materijale pri izradi kućišta i rotora mašinice.

Možemo reći, da je cilj svakog proizvođača da konstruiše što otporniju i što lakšu mašinicu koja pritom treba da ima neku pristupačnu cenu.

Veličina mašnica takđe može da varira dosta. U našem slučaju, odnosno za varaličarenje soma se koristi mašinica između 2.000 i 5.000. To su zapravo mašinice za srednje i teško varaličarenje. Primetili smo da mnogi iskusniji ribolovci daju savete početnicima kako trebaju da koriste što veće mašinice ukoliko krenu na ribolov soma na dubinu.

To u suštini i jeste tačno. Ako planirate da pecata soma na dubini, onda vam definitivno preporučujemo upotrebu većih mašinica (naravno, to nije jedini faktor koji utiče na ribolov soma, ali je svakako jako bitan).

Ukoliko ste ljubitelj online kupovine, onda za vas imamo jedan jako dobar sajt na kome možete pronaći veliki broj mašinica za ribolov soma. U pitanju je sledeći veb sajt: topfish.rs

Ono što je takođe jako bitno da znate o ovoj ribi je da je som jedna veoma žilava riba koju nećete tako lako upecati. S toga, vaš pribor mora biti vrhunski! Kada kažemo vrhunski, mislimo na delove od kvalitetnog materijala koje treba održavati kako ne bi propala. Takođe se preporučuju jaki štapovi sa nekom težinom bacanja od 100 g pa naviše.

Mašinice za ribolov soma moraju da budu izdržljive sa što preciznijom kočnicom i velikim kapacitetom špule. Pored odgovarajućeg štapa i mašinice, morate biti opremljeni još i najlonom, sa što manjom memorijom promera od nekih 0,40 pa do 0,50mm. To bi bilo sve o opštim karatkeristikama mašinica za ribolov soma. Tako da, vodite računa kada birate svoju novu mašinicu.

Ovo poslednje važi i za početnike a i za ribolovce koji već imaju dovoljno iskustva. Nadamo se da smo vam ovim tekstom približili i dovoljno objasnili značaj i funkciju mašinica u ribolovu soma.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi