Konkretno, što se kedera tiče najčešće se može videti da kod ribolova smuđa ribolovci koriste ukliju. Uklija je jedna od najrasprostranjenijih belih riba u našoj zemlji. Pored toga, ovaj keder predstavlja jedan od najučestalijih i najomiljenijih mamaca kod mnogih grabežljivaca kao i kod smuđa. Ko nije tako dobro upoznat sa građom ribe uklije treba znati da je idealno građena za montiranje na udicu (ima izduženo i usko telo).

Pored Uklije, u najbolji izbor kedera za lov smuđa se još ubraja i takozvana riba Crvenperka. Ovu ribu je malo teže uloviti naročito kada je hladno vreme. Kao mamac je veoma zahvalna i pokazala se kao skriveni adut na koji se smuđ prima kada neće gotovo ni na šta drugo. U nekim vodama je smuđu crvenperka na prvom mestu u prehrani.

Uklija - Alburnus alburnus

Uklija - slika preuzeta sa sajta hlasek.com

Sa druge strane, ukoliko koristite takozvanu pop-up montažu, deverika može da bude idealan keder za vas (naročito ako je veličine od 5 do 7cm). Odlično se drži kod zabacivanja i to zahvaljujući svojoj debeloj koži i čvrstoj građi tela. Uloviti deveriku ne bi trebao da bude tako veliki problem. Postoji članak na našem sajtu o primami za ribolov deverike koji možete pročitati. Tu možete pronaći jako korisne informacije koje vam mogu pomoći u ribolovu deverike.

Pitate se da li postoji univerzalni mamac za grabljivice kao što je smuđ? Postoji naravno. To je tzv. Žutooka riba (bodorka) koja može da se koristi u gotovo svim situacijama i na gotove sve vrste grabljivica. Ova riba se može naći na vodama gde je gusto naseljena i to u velikim jatima oko kojih uvek kruži smuđ ili pak štuka. Pored nabrojanih kedera za lov smuđa, mogu se koristiti i Vijun, Badelj ili Piškor. Ovi kederi su poznati kao prvi izbor kedera za lov smuđa kod ribolovaca.

Njih je mnogo teže namestiti na pop-up sistemu pa ste tako mnogo ređe koriste ovi kederi za razliku od prethodno nabrojanih. Pošto smo već napomenuli da smuđ ide najviše na miris morske ribe, postoji jedan zanimljiv članak koji je radio televizija vojvodina objavila, a radi se o ulovu smuđa na keder sa sardinom. Možda će nekima ovo zvučati čudno, ali je i te kako izvodljivo. Sa vama ćemo podeliti jedan deo tog članka:

„Ukoliko se odlučite da ga pecate na keder, imajte u vidu da smuđ „ide" na miris morske ribe. Ona ne mora biti živa, šta više, bolje je da bude mrtva riba.”

Ukoliko želite da pročitate ceo tekst o tome kako se za keder može koristiti i sardina kada je reč o ribolovu smuđa, idite na ovaj link:

Smuđ grize na keder sa sardinom

To bi bila sva mudrost koju bi svaki ribolovac trebao da zna, pre nego što pomisli o ribolovu smuđa uz pomoć kedera. Kao što ste mogli da pročitate u tekstu, veliki je izbor kedera za ribu kao što je smuđ. Tako da vam savetujemo da lepo razmislite koji bi keder vama najviše odgovarao. Napominjemo da bi ste pritom trebali da razmislite i kakvom vrstom ribolova želite da se bavite kao i sam teren na kom pecate.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi