Za Evropskog soma možemo reći da naseljava gotovo sve reke Evrope koje se ulivaju u Aralsko, Baltičko, Crno i Kaspijsko more. Som je termofilna vrsta ribe koja još može još da naseljava i vode Baltika i Kaspijskog mora. Kod nas je som jedna od najvećih riba i može se pronaći u rekama i jezerima.

Som boravi u mirnijim vodama koje se stvaraju u dubokim rupama u glavnom toku i mesta gde ima puno granja i drugih stvari koje ga mogu zaštititi, ali pružiti i priliku za napade iz zasede na manje ribe. Riba som uopšte ne podseća na ostale ribe koje naseljavaju naše vode jer ima karakterističnu pljosnatu glavu sa sitnim očima i zubima, ali velikim ustima. Ima 6 brkova od kojih su mu samo dva na gornjoj vilici. Ta dva su međutim znatno veća od ostala četiri koje se nalaze na donjoj vilici.

Čime se hrane somovi

On je riba svaštojed, ali možemo reći da se najčešće hrani sitnijim ribama, žabama, rakovima itd. Lovi uglavnom noću i ponekad danju, ali samo kada je oblačno vreme. Jedana od njegovih karakteristika je što som  ima dosta slab vid. Upravo zbog toga, ova riba svoj plen nalazi zahvaljajući vibracijama koje oseća sa bočnom linijom i sa svojim brkovima.

Evropski som

Kada pričamo o somu, ono što jednostavno mora da se spomene je to da je ova riba veoma snažna i da se nečega ne boji dok je u vodi. Postoje puno slučajeva u ribolovu kada ribolovci jednostavno nisu mogli da izvuku soma iz vode, upravo zbog te borbe koje pruža dok je u vodi. Isto tako, često se dešavalo da som jednostavno pocepa ribarsku mrežu i otpliva u vodi.

Ovo je sve bilo u ranijem periodu, zbog slabijih materijala koji su se koristili za pecarošku i ribarsku opremu. Ali i to dovoljno govori koliko je ova ribac borac. Kada pričamo o sportskom ribolovu, i sportskim ribolovcima, onda treba napomenuti da oni love soma samo alatima koje imaju udicu. U taj alat, kako smo ga nazvali, spada bućka koja se koristi iz čamca najčešće. Najbolje vreme za ribolov soma je jul i avgust.

Za ribolov soma možete koristiti različite metode i mamce. O tome govori činjenica da su neki ribolovci za mamce koristili domaći sapun i pritom imali dosta dobrih uspeha u pecanju ove ribe. Međutim, najčešći mamac koji se koristi u ribolovu soma su i dalje: crna glista, pijavica, rovac,durbok,  žabe ili kombinovanje više različitih mamaca. Neki ribolovci savetuju korišćenje manića kao mamac, jer je kod se kod njih pokazao kao najbolji. Isto tako, kao što smo već rekli, tehnike za ribolov soma mogu biti različite.

Najčešće se koriste sledeće tehnike za ribolov soma:

  • Lov bućkom,
  • Varaličarenje,
  • „pop-up“ metod, odnosno dubinski metod.
  • ribolov plovkom
  • sistem ribolova bez olova.

Ako se odlučite za metodu ribolova uz pomoć bućke, onda vam je naš savet da koristite rovac kao mamac. Šta je bućka? Bućka je zapravo jedno parče drveta koje je obrađeno tako da sa jednog kraja ima rukohvat koji se nastavlja na deo koji nije potpuno pljosnat i sam kraj mu je proširen u obliku potkovice. Baš taj prošireni deo u vidu potkovice služi za udaranje o vodi kako bi se stvorio specifičan zvuk koji soma pokreće na akciju.

Na bućki se još nalazi i parče kanapa na čijoj se jednoj strani nalazi omča gde se vezuje dugački kanap, dok se sa druge strane vezuje dosta veća i jača udica iznad koje se uglavnom pravi crvena kićanka. Na kanapu iznad pomenute kićanke se naniže oko dvadeset olova koje imaju dimenziju i oblik kao spljošteni klikeri, dok se na udicu postavi jedan komad sunđera tako da pokrije vrat udice. Ribolov bućkom se uglavnom obavlja iz čamca, što olašava vađenje upecanog soma.

Mada su i ostale metode ribolova soma zastupljene pri ribolovu iz čamca, mnogo češće je situacija da se one koriste pri ribolovu sa obale. Najčešće somovi koji se ulove su ali uglavnom prosečnih težina, kad se zakači kapitalan som pokaže se koliko pecanje iz čamca ima prednosti u odnosu na ribolov sa obale.

O ribolovu soma će se na zanimljivom sajtu još dosta pisati, ali ovo je bilo jedno osnovno predstavljanje ove plemenite ribe za one koji se tek pripremaju da počnu sa njegovim ribolovom.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi