Karakteristično stanište smuđa je duboka voda sa kamenitim ili peskovitim dnom, sa stalnim režimom kiseonika 7mg po litru i prosečnom temperaturom od 10 do 18 C. Idealna temperatura za ishranu i mrest smuđa je od 10 do 14 C. Smuđ se mresti u proleće, pri optimalnoj temperaturi vode od 12 C. Ženka postaje polno zrela u trećoj godini života, a mužjak u drugoj.

Mrest traje dve do tri nedelje, u zavisnosti od temperaturnog režima vode, tendencije vodostaja i opštih meteoroloških uslova.

Smuđ je migratorna riba, stalno je u pokretu i u proseku prelazi po 30km dnevno. Ribolov smuđa može se svrstati u srednji varaličarski , prema čemu se bira odgovarajuca oprema. Prema veličini i borbenosti ribe, kao i uslovima i metodama ribolova bira se štap koji bi trebao biti dug od 2,7 do 3,3m težine bacanja do 50gr, brze akcije gornjom trecinom.

smuđ

Ribolov smuđa varalicom

Mašinica za varalicarenje, s obzirom na težinu ribolova trebala bi biti kapaciteta 100m/0,35mm. Prednost je upotreba upredene strune umesto monofila prečnika 0,16-0,22mm.

Letnji ribolov smuđa obavlja se u sumrak, noću i rano izjutra. U toku dana ribolov se obavlja džigovima, uz lagano spuštanje i podizanje pri dnu. Ovakvim vođenjem varalice imitiramo ranjenu poluživu ribu, koja je lak plen aktivnom smudu. Džigovi moraju biti odabrani prema uslovima koji vladaju na vodi. Fina vibracija koja ne prestaje ni kad varalica stoji u mestu je glavna karakteristika lovne varalice.

Ako su uslovi na vodi odgovarajuci (položaj meseca, vodostaj, atmosferski pritisak), smuđ će u sumrak i noću loviti pri površini, cesto odavajuci svoje prisustvo preko lenjih necujnih virova, coktanja ili begova sitne ribe na površini vode.

Tada u ribolovu treba forsirati voblere i to plitkoronce, ako su raubi uočljivi na površini, a ako je površina vode glatka, dubokoronci su pravi izbor.

Zimski i kasno jesenji ribolov smuda se obavlja u nešto dubljim i tišim delovima reke. Tada je smuđ skoro stalno pri dnu, pa se zbog toga ribolov obavlja isključivo džigovima, uz karakteristično lenjo vođenje varalice.

Smuđ je tada aktivan preko dana, pa u ribolov treba izlaziti mnogo ranije nego što smo to činili u letnjem periodu.

Faktori koji najviše utiču na aktivnost smuđa su mesečeve mene, atmosferski pritisak, tendencija vodostaja, itd. Ova grabljivica se može uspešno loviti tokom cele godine, osim marta i aprila, kada je zbog mresta treba poštedeti od izlovljavanja.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi