Vajmarski ptičar je pas koji će svakako biti zapažen kada se pojavi negde. Kada ga ugledaju, ljude prvo privuče njegova boja dlake, potom njegova veličina i na kraju aktivnost. Iako ima veliki broj stavki koje su vezane za njih, a jedna je ključna: to je rasa pasa namenjena za pomoć u lovu, lovački pas.

Ima mnogo lovačkih rasa koje su popularne, kao na primer: zlatni retriver, engleski koker španijel, bigl, labrador retriver. Međutim vajmarski ptičar se nalazi na drugomm kraju niza jer je za ovu rasu jako dugo važilo pravilo da je neophodno polaganje lovačkih ispita i iz toga ima veoma jak lovački instinkt. Iz tog razloga je potrebna odgovarajuća dresura.

Iz tog razloga bilo kakva ideja o držanju u stanu je nešto o čemu ne treba ni razmišljati, a sa druge strane se podrazumeva dosta fizičke aktivnosti svaki dan. Fizička aktivnost ne podrazumeva samo proste šetnje, nego je potrebno pustiti psa da povremeno pretraži malo teren u potrazi za divljači.

Poreklo ove rase pasa

Poreklo je nejasno jer kao i mnogi drugi psi namenjeni za pomoć pri lovu na ptice, vajmarski ptičar se bolje isprofilisao tokom 19 veka. Ima rase je vezano za aristokratu koji je započeo selekciju i dao prve smernice o izgledu psa i njegovom karakteru. I tokom tog ranog perioda ga je koristilo plemstvo i radi toga se naziva aristokratom među psima.

kako se ova pasmina počela razvijati u Nemačkoj, akcenat je bio na malo jačoj građi psa i na njegovoj svestranosti u lovu. Krajni rezultat jeste pas koji se koristio kao ptičar, ali je mogao da pomogne i tokom lova na visoku divljačna primer to su srndać, divlja svinja ili jelen.

Vajmarci su se kao rasa počeli standardizovati početkom 19 veka, međutim pojedinci imaju potrebu dokazati da je to jako stara rasa. Pa se mogu naći tvrdnje (klimave) da su već tokom 13 veka korišćeni takvi psi za lov, sa tim da su bili crne boje.

Karakterističan izgled

Pas ima izgled svojstven ptičarima, ali je krupniji od većine ostalih rasa. Izgled je skladan i u proporcijama, takođe i veličina glave u odnosu na telo. Visina za mužjake jeste između 62 – 67cm, a za ženke 59 – 63cm. Težina odraslih pasa bi trebala biti između 25 – 35kg za ženke  i  30 – 40 za mužjake.

Neka proporcija jeste 12:11 dužina tela prema visini grebena. Štenad ima svetlije plavu boju očiju, dok je kod odrasilih pasa ona boje ćilibara u raznim nijansama.

Postoji dugodlaka i kratkodlaka verzija, obe su dozvoljene. Kad je u pitanju kratkodlaki vajmarski ptičar treba znati da je ta kratka dlaka duža neko kad su u pitanju druge kratkodlake rase pasa. Poddlaka ne postoji ili je slaba i iz tog razloga se psi ove rase ne trebaju izlagati preterano hladnom vremeni.

izgled glave vajmarskog ptičara
izvor - wikimedia.org

Boja je dostupna u tri nijanse: mišje - siva, srebrno - siva i srneće - siva i kombinacijama tih boja. manje beline su dozvoljene na grudima i prstima. Duž leđa se može primetiti kod nekih pasa postojanje tamnije pruge. Psi koji imaju smeđe žutu palež mogu dobiti naviše ocenu "dobar", dok se oni sa braon paležima isključuju iz uzgoja.

Karakteristike vajmarca

Njegov karakter je u skladu sa tim što je jako dugo se radila selekcija za lov, tako da se u situacijama na otvorenom polju i ne može baš kontrolisati u potpunosti. Sa druge strane vajmarski ptičar je kod kuće smiren, dobro se ponaša sa ukućanima i dobar sa decom.

Međutim zbog svoje energije i snage koju imaju potreban je nadzor kad su sa manom decom jer ih mogu srušiti tokom igranja. Ukoliko se odradi kvalitetna osnovna dresura, to se može dovesti u red.

Relativno lako se navikne na druge kućne ljubimce, međutim ovde se ne može generalno govoriti jer nije ni svako štene iz legla jednakih karakteristika. Sa drugim psima ne ulazi u konfilkte i pojedini primerci ove rase mogu burno reagovati kada u blizini agresivno zalaje neki pas. Životinje koje sretne povremeno može da povija i ako ih stigne da napravi štetu. Tako da tokom šetnje će povijati divljač, ali ako naiđe na ovce krenuće da ih tera što može dovesti do sukoba sa psima ovčarima.

Osnovna obuka je neophodna da bi se temperamet vajmarskog ptičara stavio više pod kontrolu. Vlasnik psa mora biti aktivna osoba koja će psu pružiti dovoljno aktivnosti svaki dan. Proste šelnje i istrčavanje nisu dovoljni, potrebno im je omogućiti da samostalno pretražuju polje da bi zadovoljili svoje osnovne instikte. Kao i svi lovački psi kojima je to uskraćeno, i oni mogu da usled manjka aktivnosti se počnu destruktivno ponašati, uništavati stvari po kući, zavijajući i pokušavajući da pobegne.

Ukoliko se ne koristi za lov, a to je u poslednje vreme veoma često slučaj potrebno mu je omogućiti neku drugu fizičku aktivnost može da se vežba agiliti sa njime. Usled toga što voli da učestvuje sa vlasnikom u nekoj aktivnosti, to je jedan od boljih načina da se zabavi vajmarac.

Obuka za lov

Ukoliko će se koristiti za lov potrebno je da se na vreme počne sa obukom. Zahteva nežniji pristup prilikom dresure i malo strpljenja, jer ima želju da radi u polju i sad samo je to potrebno usmeriti. Jedan od najboljih načina da se vajmarac uvede u lov jeste da ide sa starijim i sikusnim ptičatom uz kojega će naučiti kako da se ponaša i da reaguje.

 

vajmaras u stavu
izvor - wikipedia.org

Osnovna obuka u startu sa štenetom ne bi trebala da traje duže od 10 minuta, što se lako može prevideti zbog energije koju pas ima. Kao plad pas vajmarac ima dosta energije, eli je sposobnost da prihvata nove stvari u startu samo 10 minuta i nakon toga pas gubi zanimanje. To može na prvi pogled delovati da pas postaje bezobrazan i neposlušan i dovesti do greške da se pas prisiljava. Vremenom se taj period izvođenja obuka povećava.

Trenig treba da se završava sa zadovoljstvom i ukoliko pokušavate psa naučiti nešto novo i to ne ide, veoma je poželjno da se vratite malo unazad i sa psom odradite nešto iz prethodnog perioda. Na taj način će se raditi nešto već uvežbano i situacija će postati opuštena i to je dobro kad se završava obuka za taj dan.

Obuka na vodi neće predstavljati problem jer oni volje da borave u vodi, ali je potrebno da je pre toga dobro odrađena osnovna dresura iz poslušnosti.

Zdravlje

Kod ove rase se navode problemi sa žedcom u pojedinim slučajevima i sa displazijom kukova. da bi se izbegli problemi sa želudcem preporučuje se hranjenje dva puta dnevno i da se hranjenje ne obavlja sat vremena pre i posle treninga ili šetnje.

Drugi veći problem mogu biti povrede jer je vajmarski ptičar aktivan pas i dosta se brzo kreće. Te povrede mogu nastati tako što će se pas ogrebati na nešto ili ukoliko dođe do kontakta sa divljači. Na te vrste povreda ne možemo uticati mešutim od velike je koristi ukoliko znamo kako da psu nakon toga pružimo pomoć

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi