Bigl je snažan i izdržljiv pas, koji dosta podseća najviše na minijaturnog lisičara i tu je karakteristična građa goniča. Telo ovog psa je izgrađeno od lobanje koja je prilično duga i blago zaobljena. Njuška je u obliku kvadrata, ravna i srednje dužine. Ovaj pas ima velike oči koje su braon ili boje lešnika. Široke i duge uši su nisko usađene. Nos im je crn i širok sa punim nozdrvama. Noge su im okrugle i čvrste.

Rep im je postavljen umereno visoko i nikada nije savijen preko leđa. Dlaka im je srednje dužine, čvrsta i daje itekako elegantan izgled. Što se tiče održavanja, veoma je jednostavna. Ova vrsta psa ima poseban lavež (karakterističan).

Temperament kod bigla

Sada ćemo reći par reči o temperamentu ovih pasa. Bigl je pun ljubavi, sladak i nežan pas. Kada vidi svog vlasnika, jako je ushićen i radostan. Tu svoju radost pokazuje na svakom koraku pozdravljajući ih mašući repom. Ovo je jako društven, hrabar i izuzetno inteligentan pas. Generalno, bigl je jako dobar sa svima, kako sa ljudima,decom, tako i sa ostalim psima.

Međutim, zbog svojih lovačkih instikta nije poželjno da se ostavi sa drugim kućnim ljubimcima npr. mačka ili slično, osim ukoliko se ranije nije družio sa mačkama i drugim kućnim životinjama dok su još bili mladi.

Za ovu rasu psa kažu da ima sopstvene misli, da traži pažnju prilikom dresure. Ukoliko planirate dresuru jednog ovakvog psa, onda morate znati da je jako bitno da se obezbede odgovarajuće vežbe, kako mentalne tako i fizičke, uključujući dnevne šetnje. Uz odgovarajuću dresuru pas će biti miran i poslušan.

Ono što je još karakteristično za rasu Bigl je njihov lavež. Ukoliko ih posmatrate dok laju, primetićete da im lavež uopšte nije sličan kao kod ostalih pasa. Dosta glasno laju, tako da se taj njihov lavež može nazvati i zavijanjem. Veoma su radoznali i imaju tendenciju da prate svoje čulo mirisa.

Dešava se nekada da pokupe neki miris i odlutaju tako daleko da ne čuju kada počnete da ih dozivate. Ili pak može da se desi da jednostavno ne obraćaju pažnju na to dozivanje jer se toliko trude da pronađu taj miris koji prate.

Vodite računa kada ih pustite sa lanca. Dešava se jako često da ljudi gube ove pse. Psi ove rase, koji nemaju dobrog dresera kao ni samu dresuru mogu da postanu dosta veliki problem, s' obzirom na to da počinju da se agresivno ponašaju, da ujedu vlasnika i sl. Ovo nisu osobine Bigla ukoliko se dresura odradi na pravi način. Međutim, kao što smo rekli, ukoliko se propusti dresura, onda može doći do ovakvih komplikacija i problema.

Bigl je rasa koja je poslužila kao inspiracija za strip junaka Snupija

slika preuzeta sa sajta sxc.hu

Kada je reč o veličini ovih psa, postoje sledeći podaci:
Što se tiče dužine, mužjaci uglavnom mogu da budu dugi od 36 do 41cm. Ženke su sa druge strane uglavnom manje, te ta njihova dužina iznosi negde oko 33 do 38cm. Što se težine tiče, tu su mužjaci teži ali za neke manje vrednosti. Uglavnom težina mužjaka iznosi od 10 do 11kg, a ženke od 9 do 10kg.

Nažalost, ovi psi, kao i svi ostali, mogu da obole od oboljenja kao što su: Epilepsija, bolesti srca, bolesti očiju i leđa. Takođe, psi iz rase Bigl mogu biti skloni oboljenju gde dolazi do poremećaja prednjih nogu. Takođe postoje slučajevi tumorskih oboljenja kod ovih pasa.

Stvoreni za društvo i akciju

slika preuzeta sa sajta sites.psu.edu

Ono po čemu je još ova rasa karakteristična je njihova hiperaktivnost. Naime, za Bigl pse kažu da će učiniti sve da izađu napolje (ukoliko žive u kući ili stanu). Veoma su aktivni i neko malo dvorište često ume da im bude sasvim dovoljno. Izuzetno su izdržljivi, te im je potrebno jako puno vežbi, uključujući i svakodnevne šetnje kako bi se pravilno izdresirali. Poželjno je da svi vlasnici ovih pasa imaju ograđeno dvorište, umerene veličine unutar kojeg mogu da se igraju. Statistički podaci pokazuju da je prosečan životni vek ovih pasa između 12 i 15 godina.

Ovi psi imaju jako lepu dlaku i laku za održavanje. Uglavnom se koristi samo četka i kupanje sa blagim sapunom. Isto tako se povremeno može i koristiti suv šampon. Kada kupate svog psa, obavezno pažljivo pogledajte uši i potražite moguće znakove infekcije. Ukoliko uočite nešto što podseca na infekciju, odmah idite do veterinara, kako bi ste na vreme sprečili moguće komplikacije. Pored uha, obratite pažnju i na nokte. Vodite računa o njima, jer se i tu može nakupiti prljavština koja takođe može da dovede do ozbiljnijih komplikacija.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi