Polnu zrelost kuna zlatica dostiže u trećoj godini života, a period parenja je obično u Avgustu mesecu. Mlade koti u proleće i to do 4 mladunca. Oni polako odrastaju uz majku, da bi se od nje odvojili početkom zime. Prilikom čuvanja mladunaca, ženka kune zlatice može da pokaže izuzetnu agresivnost, napadajući mnogo veće protivnike.

Dok su mlade, boja na grudima i podbradku je bele boje, a tek kasnije poprima žućkaste nijanse. Od kune belice se još razlikuje po obliku šare na grudima, jer kod kune belice te šare se šire i po prednjim nogama, dok kod kune zlatice to nije slučaj.

Kuna zlatica, kako spada među krvoločne zveri, savladaće sve što napadne. Uglavnom su to životinje primerene veličine, kao na primer miševe hrčke,manje ptice ili jaja iz gnezda. Međutim bez problema će napasti zeca, fazana ili domaću živinu ukoliko se nađe u zgodnoj situaciji. Uspešno lovi i veverice, zahvaljujući svojoj spretnosti u kretanju po drveću. Postoje i priče o napadima na poneko mlado lane, ali to bi već trebalo svstati u legende.

U 2010 godini je zabeležen napad besne kune zlatice u opštini Čoka, mada su takve pojave izuzetna retkost.

Po novom Pravilniku o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači od 9 februara 2012 godine važe novi datumi kad se mogu loviti

  • Kuna zlatica ( Martes martes ) --- 1.10. - 28. 2.
  • Kuna belica ( Martes foina ) ------ 1.10. - 28. 2.

 http://www.youtube.com/watch?v=ifT9Ey2Gt5M


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi