Alabama Rig je jedan od novijih metoda u ribolovu koji polako počinje da se koristi u  svetu. Andy Poss je utrošio skoro dve godine u proučavanju i redizajniranju, pre nego što je na tržište izbacio ovu varalicu, odnosno Alabama Rig. Alabama rig je multi varalica koja omogućava ribolovcu da namami čak više riba na jednom mamcu.

Ako je sudeći po rečima njegovog tvorca, Andy Poss-a, sa Alabama Rig opremom možete uhvatiti više riba odjednom, a ponekad i do pet riba. Međutim treba imati u vidu da je ta cifra više navedena da bi se upecali ribolovci kada uđu u prodavnicu ribolovačke opreme.

Ali kao i sve zanimljive varalice i ova je brzo dobila veći broj kopija za koje njihovi autori tvde da su bolje od orginala.

Alabama rig


Vidimo da se Andy Posso dosta potrudio oko ovog proizvoda, jer smo naišli na oficijalnu web stranicu koja je namenjenja baš za Alabama-u Rig.

Na ovoj stranici možete pročitati više o njegovom otkriću, a isto tako ukoliko nekada budete kupili ovu varalicu, ovde možete detaljno da se informišete o tome kako se koristi i šta je još sve potrebno od opreme kako bi se ova varalica ispravno koristila.

http://thealabamarig.com/

Sada ćemo nešto da kažemo o izgledu ove varalice. Iz masivne glave koja ujedno služi kao otežanje izlazi nekoliko žica koje se šire. To bi značilo da pecanjem sa Alabama rig varalicom pecate zapravo sa pet varalica u isto vreme, a na taj način se stvara privid da se kreće jato kedera. Ideja na prvi pogled deluje fenomenalno, ali postoje sigurno problemi oko zabacivanja i mršenja celog sistema povremeno.

Kao jato sitne ribe

Nakon što je vlasnik ove varalice odlučio da je isproba na turnirama u Americi, rešio je da je pusti u prodaju za 200 dolara. Baš zbog toga što na glavnom mamcu dodajte još četiri sporedna, upravo je zbog toga i cena skočila. Naravno, cena je bila tako visoka samo u početku i zato što nije bilo spremne konkurencije.

Sada su cene alabama varalice dosta niže, ali o tome ćemo malo kasnije. Ribolovci koji su je koristili rekli su nam da je Alabama rig zaista dobra varalica, i da je pokazala veoma dobre rezultate kada su imali prilike da je koriste. Neki je čak nazivaju i magičnom varalicom, zato što tvrde da, ako pecate ovom varalicom, jednostavno morate nešto da ulovite.

zabacivanje varalice

slika pruzeta sa sajta commercialappeal.com

Naravno, to su samo priče, ali činjenica da je ovo jedna dobra varalica i dalje važi. Ukoliko se koristiti kako treba, i još pecate na mestu gde ima dobrih riba, onda su dobri rezultati zagarantovani. Iako je Alabama Rig kao mamac veoma efikasna sama po sebi, postoje neke modifikacije koje mogu da je poboljšaju. No, pre svega morate uzeti u obzir to da je svaka riba različita, i da na svakoj ne deluje jednako dobro ista metoda pecanja.

Zato, ukoliko nekada budete pokušavali da usavršite i modifikujete Alabama Rig, onda se potrudite da to bude što detaljnije, jer ćete tako sigurno imati više uspeha. Modifikacije su se već pojavile i to je jedan od glavnih razloga zašto je došlo do značajnijeg pada cene. Za ovu varalicu možemo slobodno reći da joj težina malo prevazilazi te neke standardne težine koje imaju varalice. Malo je teža ta razliku od ostalih, ali to nije obavezno i neka mana. Jedino što morate da pazite je da imate štap sa teškom akcijom.

Montaža varalice

slika preuzeta sa sajta wrcbtv.com
Takođe je važno napomenuti da je ribolov uz korišćenje Alabama Rig varalice bolje negde leti, nego oko zime. Naravno, to ne znači da zimi ne može da se koristi, ali se preporučuje leti jer je tada učinkovitiji. Kupovina ove varalice u Srbiji je nemoguća pošto ih oni koji nude ne nabavljaju zbog zakona koji ima jasne definicije o tome koliko udica može da bude na jednom štapu.

Ukoliko se napravi neka varijacija ovoga sa dve žice, to bi se moglo ponuditi našim ribolovcima. Ili se možda jednog dana malo olabave pravila za sportski ribolov a istovremeno stegnu za ribokrađu, pa bi i to omogućilo distribuciju svetskih noviteta na našem tržištu.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi