U ovom tekstu ćemo pisati o varalici za ribolov Panther Martin leptir (na engleskom spinner) . Moramo priznati da je ovaj model privlači dosta pažnje u zadnje vreme. U Srbiji se može kupiti u svim bolje snabdevenim radnjama ribolovačke opreme, ali isto tako, ovi modeli leptira se mogu poručiti i preko interneta.

Pod ovim imenom / brendom proizvodile su se različite varijacije varalica (po vrsti i tipu) za koje je karaktristično da im onova prolazi kroz krilce.

Nekako se čini da, iako već decenijama koristimo leptire, opet nismo baš usavršili tehniku korišćenja istih. U Srbiji se leptiri dosta često koriste u ribolovu, međutim Panther Martin je u nekom prethodnom periodu bio zapostavljen. Smatramo da je upornost i praksa nešto najbitnije u ribolovu.

Ukoliko nemate dovoljno prakse na vodi sa ovom varalicom, onda ne možete ni očekivati da vam Panther Martin donese neke neverovatno rezultate, bez obzira što se pokazao kao jedan veoma dobar i efikasan leptir.

panther martin

O leptirima kao varalicama možete pročitati nešto više na našoj stranici: Varalica za ribolov - leptir

Kada pričamo o istoriji modela Panther Martin, potrebno je istaći da je Stanislaw Kuckiewicz Romika (1909-1997) autor slavnog leptira poznatog pod nazivom Panther Martin, odnosno "rotirajući Martin".

Naravno, Stanislaw je izumeo ovog leptira pre nego što je zašao u pozne godine, i to dok je još živeo u Italiji. Zato se na svakom modelu nalazi serijski broj i na kraju piše ITALY. Uz Jamesa Heddona (USA) i Lauria Rapalu (Finska) Stanislaw Kuckiewicz Romika  se smatra najvećim kreatorom i inovatorom sportskog ribolova. Svojim izumom, Stanislaw Kuckiewicz je na neki način promenio ribolov u jednom boljem pravcu za nas ribolovce.

Panther Martin leptiri su prepoznatljivi po obliku svoga „krila“ i činjenice da sama žica prolazi kroz to krilo. Ukoliko lepo pogledamo, možemo jasno videti da se na samom krilu nalazi otisnut natpis „Martin“ (to je logotip) a posle toga ima serijski broj koji ide ovako: 1009560 ITALY.

Iskusniji ribolovci su nam rekli da samo originali imaju ovaj serijski broj. Tako da, obavezno obratite pažnju na te detalje ako nekada budete išli u kupovinu ovog modela leptira. Primetili smo da se na tržištu pojavio jedan novi leptir, Panther Martin proizvodnje.

primer varalice za ribolov

Moramo priznati da ovaj model ne podseća baš na njegove prethodnike. Ukoliko se pažljivije pogleda, možemo zapaziti da se na krilu nalazi natpis koji nije baš sličan natpisima na ostalim Italijanskim verzijama ovog modela, što je malo čudno.  Kada kupujete Panther Martin leptire obavezno obratite pažnju na kopije, jer ih ima jako puno na tržištu.

Ima mnogo kopija

Često se dešava da trgovci prodaju kopiju varalice za ribolov Panther Martin modela po ceni originala. Ako lepo pretražite internet, možete lepo videti kako izgledaju ovi modeli, odnosno originali, tako da vas niko ne može prevariti i prodati vam kopiju umesto originala.

Link koji čemo ostaviti dalje u tekstu je oficijalna stranica Panther Martina, tako da vam savetujemo da tu pročitate sve što vas interesuje pre nego što krenete u trgovinu: panthermartin.com

Inače, leptiri modela Panther Martin se koriste uglavnom za ribolov štuke, smuđa itd. Na internetu takođe možete pronaći puno video materijala na kome postoje objašnjenja kako se ovaj model leptira koristi, i kako ga je najbolje namontirati u zavisnosti od uslova na vodi )tekuća i stajaća, peskovito dno ili sa dosta granja).

Ukoliko nemate dovoljno novca za nov model Panther Martin leptira, onda možete prelistati sajtove kao što su kupujemprodajem, limundo, kupindo itd. Na tim sajtovima se često mogu pronaći ovakvi leptiri po veoma povoljnim cenama. Još jednom, obratite pažnju na kopije i eventualne prevare, naročito ako kupujete preko interneta.

Nekoliko primera leptira

Za sam kraj možemo reći samo da je Panther Martin veoma dobra i efikasna varalica. Ukoliko ste u mogućnosti, savetujemo vam da nabavite ovaj leptir, ali i nakon toga je potrebno da se dobro testira. Kao i sa svakom novom varalicom treba vremena da se vidi kako radi u vodi.

Ukoliko nabavite ovog leptira i budete ga koristili pola sata na vodi, rezultati će vam biti mržavi. Potrebno je dati mu isti tretman kao i ostalim varalicama i pojaviće se i dobri rezultati (ulovi) ubrzo.

Na linku koji možete videti u ovom tekstu se nalazi cela paleta leptir varalica sa prepoznatljivim krilom (Napomena: u toj paleti se nalaze i drugi tipovi i serije leptira!).


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi