Bandar (Perca fluviatilis) je poznat i kao grgeč, kostrež, okan, u našim krajevima se love najčešće sitniji primerci sa izuzetkom jezera gde može da se ulovi i poneki težine oko kilograma i po.  Životni vek i brzina rasta bandara najviše zavise od staništa u kome ova riba živi.  Čišćenje bandara može biti problematično pa ga neki ribolovci ne vole iz tog razloga, ali i za to postoje dobr tehnike koje olakšavaju taj posao.

A isplati se uvežbati kako očistiti bandara jer je veoma ukusan za jelo.
Za bandara je karakteristično to što može da živi u najrazličitijim staništima kao što su male, brze reke (Mlava), zatim u velikim rekama kao što je Dunav, u barama (Craska, Obedska, Provala) i močvarama, u dubokim jezerima (Vlasinsko jezero), pa i u priobaljima slabo oslanjenih mora kao što je Baltik.

Odrasli bandari su najčešće usamljeni. Dok su mladi, bandari love u većim jatima. Njihova brzina plivanja i ubrzanje nisu na nekom zavidnom nivou, ali kada love u jatu onda su dosta efikasni. Bandar je riba koja lovi  danju i to najviše u zoru i sumrak. Kada je reč o građi ove ribe, treba reći to da je u mladosti bandar dosta izdužen. Neka zapažanja sa vode su da u jezerima gde ima dosta prostora bandari budu više izduženi od onih koji rastu u rekama i kanalima a koji su zbijenije građe.

bandar u zasedi

Pecanje bandara, kada i gde

Najbolji period za ribolov bandara je pre i posle mresta, ali je ulov dobar i u jesen. Ukoliko pecate na tekućim vodama, onda vam savetujemo da ovu ribu potražite u šljunkovitom dnu, dok je u stajaćim vodama najčešće na podvodnim uzvišenjima. Na njihovim padinama, bandari strpljivo čekaju svoj plen.  Na tekućim vodama se obično lovi dubinski kako bismo izbegli stalno zabacivanje plovka koje može voda da odnese na obalu.

Jedan od najvećih problema kod ribolova krupnijih primeraka ove ribe su upravo njihova sitnija sabraća koja jednostavno napadaju svaki mamac koji im se nađe u blizini. Jedini način da dođete do krupnijih grgeča je da dobro poznajete vodu, te da na taj način sami vidite gde bi bilo najbolje da zabacite udicu.  Stvarno se retko dešava situacija da naiđemo na bandara u nekim bržim rekama.

Što se tiče godišnjeg doba, jesen bi bio idealan za ribolov bandara. U to doba godine bandari formiraju velika jata na dnu vode kako bi zajedno migrirali u najdublje delove gde ostaju sve dok se zima ne zavšri. U tom periodu su naročito proždrljivi i agresivni.

Pribor za ribolov bandara

Za dubinski lov se koriste štapovi težine bacanja od 20 do 40 kg, dužine do 3 metra. Najlon treba da bude debljine 0.20 mm, a udice od 4 do 6. Sam sistem je osmišljen tako da olovo bude na dnu, a na desetak cm prikačena udica. Poželjno je koristiti udice sa dužim vratom zbog lakšeg navođenja jer bandar može duboko da proguta mamac.

Ukoliko bandara lovite na nekim mirnijim vodama, onda bi preporuka bila da koristite metodu ribolova na plovak. Plovak može da bude klizajući ili pak fiksiran, što pre svega zavisi od dubine vode i dužine štapa koji koristite. Bitno je da plovak bude dovoljno veliki da ga keder ne potopi. I u ovoj situaciji, mamac treba da bude pri dnu a kao mamci su se dobro pokazali   sitna gavčica ili crvenperka.

Ovde se dolazi i do dileme da li najilon ili koristiti strunu iz razloga što se pri korišćenju strune dešava dosta puta da se riba jako brzo otkači sa udice. Neki ribolovci uz korišćenje strune daju preporuku da se dril na mašinici namesti tako da bude sa manjim otporom.

Ribolov bandara na varalicu

Bandara možemo loviti i varalicoma, vobleroma manjih dimenzija i leptirima broj 2. Relativno su lošiji rezultati sa silikonskim varalicama, tvisterima i šedovima. Mada se korišćenje silikonaca može preporučiti za nepristupačna mesta, silikonske varalice se tada koriste  sa slabijim otežanjem.

ribolov banadara na varalicu

Sa tako montiranom varalicom možemo pretražiti teren ispod splava, potopljenih panjeva, ispod mostova, tj. do svih meste gde se bander nalazi. Kad se piše o tipovima varalica za badara moramo još da spomenemo glavinjare i manje kašike koje takođe povremeno mogu dati veoma dobre rezultate na vodi.

Naime, kada je u pitanju ribolov bandara, treba napomenuti da postoje različite taktike koje se koriste u zavisnosti da li lovite sitnijeg ili krupnijeg bandara u pitanju. Kada pričamo o taktici za ribolov sitnijih bandara, treba istaknuti to da sitni bandari napadaju svaki mamac koji pecaroš baci u toku celog dana.

Dešavalo se da je ovo ustvari jedina riba koja grize za vreme dugih letnjih dana. Sitniji bandari se najčešće mogu naći na skrovitim mestima gde neki predmet pokriva površinu vode (na primer neko drvo ili velika trava). Ukoliko vidite korenje i panjeve, onda je to sigurni znak da su bandari tu.

Iz tog razloga je i veoma čest sporadičan ulov pri ribolovu štuke, a i to je razlog zašto se koristi malo jači pribor. Jer i ako ciljano zabacuje varalica za bandara veoma lako može na nju da se zaleti štuka. Sa varalicama je bandara najbolje tražiti prvo pri površini, pa potom sa svakim sledećim zabačajem puštati varalicu da malo potone.

Bandar na plovak i dubinu

trofej bandara

Ukoliko koristite gliste kao mamce, onda trebate znati da je to dosta veliki mamac za bandara, tako da on napravi pauzu pre nego što reši da se počasti. Na prvi pogled izgleda kao da se igra mamcem, plovak prvo krene da tone, ali ubrzo počinje da vibrira. U tom trenutku trebate ostati smireni i nikako ne pokušavati da uradite kontru. U ovom slučaju je kontra siguran promašaj.

Ono što trebate uraditi, je da sačekate da bandar potpuno uzme mamac. To možeto jasno primetiti zato što on to radi tako što potpuno potopi plovak. Ukoliko vam se desi da zakasnite sa kontrom, onda je moguće da vam udica ostane u želudcu upecane ribe. Kontru ne treba davati čim plovak zaigra na vodi nego se sačeka malo. Koliko sačekati ne možemo napisati na sajtu, jer se to najbolje odredi praksom pri ribolovu.

Pecanje plovkom i dubinsko pecanje su podjednako efikasni pri lovu bandara. Međutim, ukoliko pecate bliže obali, onda vam je savet da koristite plovak. Lagani štap za ribolov i fiksirana špulna sa najlonom čija bi nosivost trebala da iznosi negde do 1 kg, su idealna kombinacija. Ukoliko pak pecate na većim daljinama, onda je gotovo obavezno, da pored ovog pribora koji smo nabrojali ubacite dubinku i hranilicu. Za dublje vode je najlon nosivosti do 2 kg odličan izbor.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi