Odabrati pravu varalicu za određenu vrstu ribe znači ukombinovati vibraciju sa bojom varalice. Atraktivnost boja će zavisiti direktno od uslova koji vladaju na ribolovnoj vodi (noć, vetar, zamućenost).

Krenućemo od štuke. Ta grabljivica je po pravilu vrlo proždrljiva i mada nasrće na izuzetno krupne ribe, ponekad tek nešto manje od nje same, varalicu zna često samo da dobro zagleda i isprati, čvrknuvši je tek vrhom gubice.

Moje varaličarsko iskustvo govori da je u tom slučaju najčešće bila presudna boja varalice, što je grabljivicu učinilo izuzetno podozrivom. Rešenje je što brža zamena varalice, tačnije posezanje za varalicom sasvim suprotne boje. Pogrešno je i dalje uporno insistirati na istoj varalici, smatrajući da će se ubedljivijom tehnikom povlačenja sve to popraviti.

A lepo piše u Mepsovom vodiču : u jutarnjim časovima dati prednost plavim nijansama ili nikl-belo sa plavim tačkama, prugama i slično. U sate predvečerja se preporučuju varalice sa belom osnovom i crvenim šarama različitog oblika.

Neke od uobičajnih boja za voblere

Zatim sledi savet da se na blago zamućenoj vodi započinje klasičnim niklovanim (belim) varalicama, a ako izostane ulov, ili se primeti kako riba prati varalicu, ali je ne uzima, treba odmah posegnuti za veštačim varalicama boje bakra ili mesing žutim. Te se boje preporučuju i kada je vreme vedro, pogotovo oko podneva.

Odabir boje varalice u bistroj vodi

{adselite}

U slučaju izuzetno prozirne vode preporuka je što tamnija varalica poput crno obojenog leptira sa žutim tačkama. Kod lova smuđa vibracija je bitnija od njene boje, a slično je i kod varaličarenja soma. Osunčanost vodenog ogledala, prozirnost vode, dubina i vrsta dna čine elemente koji se moraju sagledati kao celina.

To će diktirati izbor varalice određenog dekora. Kod prosečne dubine (tri do četiri metra), na glinovitom dnu sa malo mulja, u zamućenoj vodi i po vedrom danu, najbolji izbor je džig crne boje.

Na takvom terenu se smuđ može uloviti i na varalice druge boje, ali su udarci na džig znatno žešći, a varalica je kod ulovljenih primeraka znatno dublje progutana. Kada je voda nešto bistrija, dan vedar, dubina oko dva metra, a dno tvrdo, glineno, najbolje je koristiti varalice u nijansama peša (svetlo braon).

 

 

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi