Ribolov varalicama je zanimljiv velikom broju ribolovaca jer nudi mogućnost brzog menjanja mesta. Prilikom odlaska u ribolov se ne nosi mnogo pribora što daje priliku za veću pokretljivost. Sa druge strane ta opcija da se ne nosi mnogo pribora u nekim situacijama može da predstavlja i nedostatak, jer se na vodi primeti da je kod kuće ostao model na koju riba ide.

Najsigurniji način za popunjavanja kutije sa varalicama je savetovanje sa kolegama koji već imaju iskustva pri ovakoj vrsti pecanja. Praksa je najbolji način da se utvrdi da li neki tip varalica ima sve što treba na određenom ribolovnom terenu, kao i koji je model se najbolje pokazao. Ovo savetovanje se uvek pokaže dobro jer su neke vrste varalica napravljene za to da se na njih upeca ribolovac, dok su na vodi neupotrebljive.

Početnicima može biti priličan problem u samom startu jer ima dosta različitih modela, a dodatnu pometnju mogu napraviti i neki lokalni nazivi za varalice. U nekim krajevima se svi vobleri prosto nazivaju Rapala, a za sve leptire se koristi naziv Meps. Kada se svemu tome dodaju još i razlike u bojama jasno je da se postavlja zaista veliki izazov pred nekog početnika, šta prvo da nabavlja.

Leptiri

Ovaj tip varalica se sastoji od od žice koja služi kao osovina i ovalnog krilca lima koji se učvrsti pri vrhu varalice. To krilce tokom povlačenja kroz vodu rotira oko žice, stvarajući karakteristične vibracije. Na kraju žice se nalazi montirana trokraka udica koja je kod nekih modela ukrašena kićankom od vunice u boji (najčešće u crvenoj). Na samoj žici kod leptira se nalaze metalna otežanja koja omogućavaju da ovaj tip vrste varalice relativno brzo postigne veću dubinu.

Postoji više različitih načina kako se učvršćuje krilce za žicu, a jedan od najzanimljivijih jeste na modelu Panther Martin. Od zanimljivijih modela treba spomenuti Blue Fox Classic Vibrax kod kojega je otežanje koje se nalazi na žici napravljeno u formi zvona i tokom povlačenja ovaj model proizvodi specifičan zvuk koji u nekim situacijama obezbeđuje prednost pri pecanju. Ove varalice su veoma dobre pri ribolovu štuke, jaza, basa i pastrmke.

Takođe kod ove vrste varalica za pecanje postoje modeli koji imaju montirana dva krilca, na taj način se dodatno povećava masa leptira što omogućava dalje izbačaje. Takođe su i vibracije jače što se pokazalo kao dobra stvar na bržim tekućim vodama. Postoji i opciono otežanje koje se može dodati na sam vrh leptira, ali ako nije dobro napravljeno loše utiče na njegov rad u vodi.

Modeli leptira za ribolov

Kašike

Kada su u pitanju kašike za ribolov, one imaju drugačiji pristup radu pod vodom. Zahvaljujući svom nepravilnom obliku one imaju i nepravilan rad prilikom povlačenja, na taj način odaju utisak povređene ribice koja ne može pravilno plivati. A ranjene ribice predstavljaju lak plen za grabljivice.

Razvijen je veliki broj modela koji su svi u osnovi delimično ovalnog oblika i blago su udubljeni. Boja im je najčešće srebrnkasta ili bakarna, a mogu imati i zalepljene i nalepnice da bi bile atraktivnije. Kod ove vrste varalica se može podela dodatno napraviti i prema tome koje je debljine lim od koje su napravljene. Obično se osnovni model proizvodi u nekoliko različitih veličina, tako da se može koristiti na različitim terenima (dubljim, plićim, tekućim, stajaćim).

Pilkeri su specifična vrsta koja je nastala po uzoru na kašike, ali se znatno razlikuju. U osnovi su znatno izduženi, a neki modeli imaju i mala peraja. Kao i kod kašika, i kod njih se prilikom savijanja utisne reljefni prikaz koji imitira krljušt kod ribe. Veoma su popularni kod onih koji love bucova na osnovu rezultata koji se sa njima postižu.

kašike za ribolov

Kastmasteri

Na terenu se ove varalice nazivaju kasmasteri, verovatno jer ljudima tako prirodnije zvuči. Od varalica kašika se razlikuju po svom obliku, mada se povremeno može čuti da ih pecaroši sve stavljaju u istu grupu. Osnovni oblik imaje karakterističan, ali i tu ima jako mnogo varijacija na koje se potom dodaju još razlike u dezenima.

Kod nas se ove vrste varalica koriste za ribolov bucova, jer su dosta teške i omogućavaju daleke izbačaje. Prilikom povlačenja kroz površinske slojeve vode odaju utisak ribice koja beži od nečega. Kao deo dekoracije se na trokraku udicu može nabaciti kićanka, koja obično bude bele ili crvene boje. Ove vrste varalica imaju i modele sa više rupa koje omogućavaju više različitih pozicija za kačenje, a svaka od njih omogućava da varalica proizvodi drugačije vibracije.

Oko naziva dodatnu zabunu mogu napraviti i proizvođači koji imaju neke svoje nazive u nekim slučajevima međusobno veoma slične.

Prilikom ribolova bucova montira se sistem gde se postavljaju dve mušice na najilonu ispred varalice. Ovaj način daje veoma dobre rezultate, a u većini situacija se bucovi zalete pre na mušice nego na kastmastera.

kastmaster dekori

Silikonske varalice

Silikonaca ima u svim mogućim oblicima i bojama. Kod nas su najpoznatije pod nazivima tvister i šed, mada svaki proizvođač za svoje modele ima neke specifične nazive. Velika prednost silikonaca jeste relativno niska cena, te se mogu bez većih problema koristiti za ribolov na mestima gde ima više raznog krša pod vodom. Često se koriste na novim terenima da bi ribolovci prepipali teren, videli ima li prepreka i kolika je dubina.

Silikonske vrste varalica za ribolov su veoma šarenolike, kako po oblicima tako i po bojama. One se mogu sresti u neverovatnom broju oblika od kojih su neki realistični i imitiraju ribice, crve ili žabe, ali pored toga postoji veliki broj izuzetno maštovitih kreacija. Kod silikonaca na lovnost pored oblika veoma mnogo utiče i savitljivost plastike od koje su napravljeni, jer od toga dosta zavisi intenzitet vibracija koje će proizvoditi pri povlačenju kroz vodu.

Sistem montaže u osnovi najčešće ide na udicu na koju je pri vrhu izliveno otežanje. To otežanje se uglavnom pravi od olova i uglavnom je okruglo, mada postoji i veliki broj drugih oblika. Dobra stvar je kod ovoga što se silikonske gumice mogu menjati kad se oštete, a to bude veoma brzo jer se koriste za ribolov grabljivica koje ih iskidaju zubima.

Pored gore navedenog sistema sa mogućnošću nakdnadnog menjanja, postoji čitava paleta varalica kod kojih je silikonska masa izlivena oko udice. Popularni su na ribolovnim terenima sa mnogo trave modeli koji imaju oblik crva i koji se prilikom montiranja postavljaju na neotežanu udicu. Na taj način se ne mogu daleko zabaciti, ali istovremeno se mogu prilikom povlačenja držati blizu površine.

silikonske varalice

Vobleri

Najveća grupa varalica koje se dele na veliki broj načina. Neka osnovna podela voblera bi bila na plastične i drvene. Zatim je tu podela na površinske i dubokoronce. Ne treba zaobići da se dele na one sa zvečkom i one bez zvečke. I još par podela oko kojih se nećemo ovaj put previše zadržavati, kao na primer jednodelni i višedelni.

Najpoznatiji proizvođači su Rapala i Bomber, ali postoje i veliki (ogroman) broj manjih koji se bore za svoj deo na tržištu. Ovde je iskustvo kolega koji se bave ribolov u okolini od najveće pomoći, jer su vobleri dosta skupi a greške se relativno lako mogu napraviti. Svi modeli se proizvode u nekoliko različitih veličina i većem broju dezena. Na taj način je pokriven veliki broj situacija sa kojima se ribolovci mogu sresti na terenu. U zavisnosti od modela vobleri du dobri za ribolov smuđa, štuke, soma, pastrmke, klena, mrene.

U osnovi bez obzira na njegov oblik svaki vobler se sastoji od tela, žice na koju će se montirati udice i pakne koja će poslužiti da odredi na koju će dubinu vobler da se spušta. Oko samog izgleda voblera ne bi vredilo mnogo pisati jer postoji veliki broj najrazličitih kombinacija, ali spomenućemo da se izduženi vobleri najčešće nazivaju minnow a oni zbijeniji shad. Dužine voblera se kreću od par centimetara pa do onih od 20+ cm.

Pri nabavci povesti računa o veličini, da bude u skladu sa veličinom vode gde se peca kao i sa veličinom riba koje se očekuju. Pri odabiru dezena koji je takođe ima velik broj isto valja biti pažljiv jer je ponuda zaista ogromna. Neka preporuka za dezene voblera bila bi oni koji imitiraju prirodne boje ribica, a od onih fantastičnijih svakako RH.

Poperi

Jedna od varijacija voblera koja se totalno izdvojila i postala grupa za sebe. Poperi su namenjeni pre svega povlačenju u površinskim slojevima vode, a zahvaljujući svom obliku na delu gde se kače za sistem pružaju zanimljive vibracije dok se provlače kroz vodu. Ove vrste varalica za ribolov se malo ređe sreću na terenu.

Koliko je sam njen izgled poseban, tako je i način pecanja poseban. Kad se počnu koristiti, traže malo vremena dok se ribolovac privikne na njen način rada i kako je povlačiti. Ali ono što je veliki plus koji ističu oni koji ih koriste, jeste da se može koristiti na terenima gde nijedna druga ne može. Veoma su zanimljiva iskustva iz noćnog ribolova kad se na njih mogu lako javiti som ili smuđ.

Kao i kod voblera i ovde je mnogo modela različitog izgleda, a tome treba dodati da se svaki proizvodi u par veličina i nekoliko različitih dezena. Kako se povlače površinski više se koriste oni sa realističnim bojama koje liče na plen. One koje su alternativno obojene (redhead ilifiretiger) su takođe priutne u ponudi mada ih ribolovci na terenu slabije koriste.

poperi za ribolov

Glavinjare

Jedan od najstarijih modela varalica koji je imao najmanje izmena  u svom izgledu od samog starta. U Startu su pravljene od drveta, dok se u novije vreme sve više koristi silikon i plastika. Zahvaljujući novim materijalima došlo je do pada cena ove vrste varalica na tržištu. Da bi postigli brže veće dubine one se često otežavaju, a postoje modeli koji imaju zvečke u sebi čime proizvode zvuk dok se povlače kroz vodu.

Na tržištu se može naći veliki broj modela, čak i pojedini proizvođaći imaju mnogo različitih tipova ovih varalica za sportski ribolov. Tako na primer Rapala ima modele: Rippin' Rap i Rattlin'. Kompanija Bomber ima samo jedn model pod nazivom Super Pogy. Od nekih modela koji se koriste u svetu spomenuću: Rat-L-Trap, Cabela's Lipless Sidekick, Strike King, Booyah One Knocker, Lindy Darter Lure, Trendex, .

Zahvaljujući relativno jednostavnim uslovima za proizvodnju ovakvih varalica od silikona razvilo se dosta domaćih modela. Neki od njih su Orka, Varga, Drasko, Brzotrz, Vida, KZV i još dosta drugih. Ovde treba takođe spomenuti da je iskustvo drugih ribolovaca najbolji vodič sa kakvim varalicama napuniti kutiju.

Glavinjare su se dobro pokazale za sve grabljivice, mada kad se gledaju rezultati šta ljudi javljaju sa terena najviše se peca na njih som i smuđ. Sa nekim lakšim silikonskim ili plastičnim modelima se može uspešno loviti bucov.

 

izgled varalica za ribolov glavinjara

Spiner bait

Ovaj tip varalica je najređi na našim vodama, ali moramo da ih spomenemo jer se ipak koriste. U pitanju je savijen komad žice gde se na jednom kraju nalazi leptir a na drugom kraju kićanka od silikonskih trakica. Kod nas se uglavnom koriste pri ribolovu na štuku ili basa, dok za druge vrste riba slabije.

Ima dosta različitih modela, neki imaju po dva krilca, dok drugi umesto kićanke imaju montirane tvistere ili šedove. Međutim korišćenje te kićanke omogućava da se varalica dosta uspešno koristi na zatravljenim terenima, jer se udica teže uplete u travu. Inače su veoma otporne i na opciju da se zakače za grane pod vodom dok se povlače, a problem može nastati u trenutku kad padnu u vodu pa dok se ne počnu povlačiti.

U orginalu su napravljeni u severnoj americi gde su od starta korišćeni za maskia, štuku i basa. Kod nas je u prodavnicama ribolovačke opreme retko zastupljena i kad ima to je jedan model u par dezena ili veličina. Veći izbor se u poslednje vreme pruža jer se može kupovina obaviti i preko interneta. Kada se prvi put koristi na vodi ove vrste varalica zahtevaju malo duži period privikavanja jer se značajno razlikuju od uobičajnih mamaca na našim vodama.

 

varalice spiner bait

Kako odabrati pravi model

Kao što se vidi postoji veliki broj kad su u pitanju vrste varalica, a na to se doš dodaju i različiti dezeni. Najbolje je voditi se savetima iskusnijih, ali i zdravom logikom jer se povremeno na tržištu povremeno mogu naći određeni tipovi varalica koji su namenjeni tome da se upacaju baš pecaroši.

Čak i kad se odaberu različite varalice iz iste grupe postoji razlika u načinu vođenja. Neke daju najbolji rezultat kada se ravnomerno vuku kroz vodu, dok se neke moraju cimati postepeno.

Jedan segment trebamo da spomenemo posebno, a to su varalice koje se mogu kupiti u kineskim prodavnicama. To su uglavnom kopije uspešnih modela, međutim nisu proveravane na terenu i to je prilično veliki rizik. Međutim kad se pogledaju cene, ako od tri kupljene jedna radi dobro, to pokriva cenu one dve loše. Ovo je naravno za one koji vole da eksperimentišu.

Postoje vrste varalica koje se ne bi mogle direkno svrstati ni u jednu od grupa koje sam gore naveo. uglavnom prilikom odabira varalica sa kojima ćemo napuniti našu kutiju treba biti pažljiv. Treba videti kakakv je izgled varki, šta kolege pecaroši kažu o njima i možda najvažnije razmisliti da li ćemo ih koristiti. U osnovi ne treba preterivati sa brojem varalica koje ćemo imati, ako se već desi da imamo neke modela koje nismo koristili par godina, možda bi ih bilo najbolje ponuditi na prodaju pa da ih neko drugi koristi.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi