Ribolov štuke silikoncima je prilično omiljen među ribolovcima, a razlozi su višestruki. Silikonske varalice pružaju realističan izgled (mada ima i apstraktnih modela), dolaze u velikom broju oblika što povećava svestranost u upotrebi i odličnu efikasnost u izazivanju štuke na napad. 

Jedna od prednosti koja je važna je niska cena koštanja, pre svega za tvistere i šedove, koji se realno najviše koriste kod nas. Zahvaljujući tome ribolovci mogu da pretraže teren na koji su došli prvi put i da ukoliko zakače za neku prepreku, rizikuju gubitak varalice. 

Jedna od mana, zapravo najveća mana silikonaca koji se koriste za ribolov štuke su opasni zubi ove grabljivice. Nije samo tu u pitanju varijanta da će je pregristi na dva dela, već problem može napraviti i samo manje oštećenje jer dovodi do totalno drugačijig vibracija  koje varalica pravi dok se povlači kroz vodu.

Oblici silikonaca popularni za štuku

Silikonski tvisteri su još jedan popularan oblik silikonaca za ribolov štuke. Naziv potiče od naziva jednog među prvim modelima. Njihov dizajn sa valjkastim telom i pljosnatim repom stvara primamljive vibracije koje privlače pažnju štuke. Ovi silikonci su dokazani na terenu, praktično ih svi varaličari imaju u svojim kutijama za varalice.

tvisteri za štuku
različite boje tvistera

Tvisteri uprkos tome što imaju dosta definisan izgled, mogu da se razlikuju po prečniku tela i površini repa, kao i samih materijala od kojih su napravljeni. Svaka od ovih stavki utiče na drugačiji rad vibracija, od onih slabijih do jakih vibracija koje proizvodi prilikom povlačenja.

Šedovi su tanki i dugi silikonci koji imaju formu ribice sa specifičnim repom kojim oponašaju izgled i akciju povređene ribe (ili ribice u bekstvu). Ovaj oblik je posebno efikasan kada je cilj privući pažnju štuke povlačenjem varalice u većim dubinama gde je vidljivost ekstremno slaba.

jedna varijacija šeda u različitim bojama


 
Kao i kod tvistera postoji mnogo varijanti sa oblikom i prečnikom tela, kao i sa različitom formom repa, a sve sa ciljem stvaranja dobrih vibracija prilikom povlačenja tokom ribolova. Naravno ovome treba dodati i različite dužine što je odlična stvar za veliki broj različitih modela..

Tu je naravno i čitav niz raznoraznih oblika silikonaca, tu su oblici rakova i žaba, mogu se povremeno naći kod nas i oni oblici koji su namenjeni za sportski ribolov na moru. Povremeno se mogu naći i valjkasti modeli sa formom crva koji dolaze iz Amerike, oni su namenjeni uglavnom za ribolov basova, a može se reći da su dosta efikasni za štuke.

Ne postoji mogućnost da u jednom tekstu navedemo sve oblike silikonskih varalica koje postoje na tržištu, svašta se može videti u prodavnicama.
Naravno proizvođači imaju modele i za lov ribolovaca, ti modeli izgledaju super i jedini cilj im je da budu dovoljno atraktivni da ih ribolovac kupi (dok se nije mnogo vodilo računa kako se ponašaju u vodi). 

Boje silikonskih varalica kao bitan faktor

Boje silikonskih varalica imaju ključnu ulogu u privlačenju štuke. Kroz dugogodišnje iskustvo, ribolovci su identifikovali nekoliko ključnih boja koje često izazivaju najbolje reakcije kod štuke.

Svetle i kontrastne boje, poput crvene, narandžaste i žute, često privlače štukinu pažnju, posebno u mutnim vodama. Tamnije boje, kao što su crna i tamnozelena, mogu biti efikasne u čistim vodama ili tokom sunčanih dana.

Postoje modeli koji imaju dve boje, pa oni koji imaju reflektujuće šljokice u sebi. Među svim tim bojama i nijansama, svaki pecaroš treba da nađe ono što je dobro na terenima na koje on ide u ribolov. A to se najbolje uči kroz praksu.

Boje su dosta bitne za ribolov štuke, ali za silikonske varalice važi isto ono što i za sve ostale varalice. Nema tu nekih posebnih saveta, jednostavno nema neke univerzalne boje koja je dobra za svaku priliku.

Sistemi montaže i povlačenja silikonaca

Na našim prostorima je popularan sistem udice sa olovnom glavom, koja je uglavnom okrugla. Sad tu se kombinuju veličine udice, dužia vrata udice i sama težina olovne glave. Kod nas se dosta zanemaruje koja je težina olovne glave, a treba znati da je to u dobroj meri povezano sa vibracijama i radom samog silikonca.

varalice sa ulivenim glavama
modeli silikonskih varalica sa ulivenom glavom

Na tržištu ima i silikonaca u koje je već ulivena udica sa olovnom glavom, a postoje varijante gde je ulivena u silikon i cevčica sa kuglicama za proizvođenje zvuka i pojačavanje vibracije. Sad tu je problem što je štuka brzo ošteti silikonski deo takve varalice, nakon čega ona nije više upotrebljiva.

Neki drugi sistemi sa montiranjem spoljnih udica su popularni u nekim drugim zemljama, međutim kod nas i nisu nešto česti. Kao i sistemi gde se silikonska varalica montira na udicu bez olovne glave.

Kada je u pitanju način povlačenja silikonaca, dobra stvar je što može biti bilo koja brzina i mogu da se prave prekidi tokom namotavanja nailona (ili strune). To je razlika u odnosu na primer kako se povlače leptiri koji se moraju vući konstatnom brzinom.

Ovu mogućnost treba iskoristiti što više, znači isti teren treba pretražti brzim povlačenjem silikonca, zatim sporijim i na kraju brzo - sporo. Ovo sve sa ciljem da se isprovocira štuka da napadne varalicu.

Na kraju teksta da se kaže i nešto o veličinama ovih varalica za ribolov štuke, realno se najviše koriste modeli od 6 ili 7 cm. Međutim ne treba se ustručavati ni da se koriste veći modeli, ali treba voditi računa da se prilikom udica ne poremeti način rada varalice i načina kako vibrira dok se vuče kroz vodu.

Ovo je samo jedan kraći tekst o silikoncima, jer u praksi su oni neiscrpna tema kad se priča o varaličarenju.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi